Expoziția “Brâncuși: surse românești și perspective universale” este un eveniment cultural de excepție ce ofera publicului o oportunitate extrordinara de a explora și înțelege contribuțiile artistului român Constantin Brâncuși la arta modernă.
Organizată de către Muzeul Național de Artă Timișoara, Fundația Art Encounters și Institut français de Roumanie à Timișoara, expoziția este finanțată de Consiliul Judeţean Timiş și găzduită într-un context cultural și artistic deosebit.
Vizitatorii vor avea ocazia să exploreze creația sa de la sculpturi celebre precum Sarutul, Maiastra, Pasarea in vazduh, Muzele, până la lucrări mai puțin cunoscute, dar la fel de semnificative; lucrări excepționale împrumutate de la Centre Pompidou din Paris, Tate din Londra, Fundația Guggenheim din Veneția, Muzeul Național de Artă al României și Muzeul de Artă Craiova, precum și din alte trei colecții particulare.
Aceste opere, valuate la peste o jumatate de miliard de euro, nu numai că aruncă o lumină asupra creativității lui Brâncuși, ci și asupra influențelor și conexiunilor sale artistice cu alte mișcări și artiști din epoca sa. Expoziția care va putea fi vizitata pana pe 28 ianuarie 2024, oferă o perspectivă unică asupra vieții și operei lui Brâncuși, arătând legăturile dintre sursele sale de inspirație românești și viziunea sa universală asupra artei.