Via Transilvanica, traseul de 1.400 de kilometri ce străbate unele dintre cele mai frumoase zone din ţară, devine unul dintre cei mai buni ambasadori ai turismului românesc peste hotare, după nominalizarea de către National Geographic în topul celor mai bune locuri de vizitat din lume, în anul 2025, a declarat vineri, pentru Agerpres, managerul Destinaţiei Ecoturistice Ţara Haţegului, Anca Rusu.
„După Europa Nostra, listarea în Time Magazine – printre cele mai frumoase locuri de vizitat în lume şi, iată, de curând, menţiunea făcută de National Geographic – top 25 cele mai bune locuri de vizitat din lume în anul 2025, putem spune, pe bună dreptate, că Via Transilvanica a devenit cel mai bun ambasador al României şi al turismului românesc peste hotare. Pentru acest lucru, îi felicit pe iniţiatorii acestui minunat proiect, fraţii Alin şi Tibi Uşeriu şi pe toţi cei care au contribuit activ, din partea Asociaţiei Tăşuleasa Social, la materializarea acestui vis„, a declarat Anca Rusu.
Ea a apreciat ca „onorant” faptul că în text se vorbeşte despre două dintre secţiunile Via Transilvanica: Terra Saxonum, care include Sighişoara, şi Terra Dacica, cu judeţele Alba şi Hunedoara, menţionând că o bună parte din ultimul segment trece prin Ţara Haţegului.
În acest context, reprezentanţii unităţilor de turism din Ţara Haţegului apreciază că numărul de vizitatori s-ar putea dubla în cursul anului viitor.
„Mă bucur că o bună parte din cei 143 kilometri, din judeţul Hunedoara, se află în Ţara Haţegului, zona de care mă ocup cu precădere, la poale de Retezat şi pe teritoriul Parcului Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina şi Geoparcului Internaţional UNESCO Ţara Haţegului. Terra Dacica este cel mai recent tronson dat în folosinţă turiştilor care ajung pe Via Transilvanica, iar din 2022 numărul acestora e tot mai mare. Pentru 2025, din discuţiile cu reprezentanţii Tăşuleasa Social, ne aşteptăm la o dublare a acestui număr, fenomen care se datorează atât promovării şi recunoaşterilor internaţionale, cât şi recenziilor bune primite de la drumeţii care deja au parcurs Via Transilvanica„, a adăugat managerul Destinaţiei Ecoturistice Ţara Haţegului.
Traseul de drumeţie Via Transilvanica este menţionat, alături de Braşov, în top 25 cele mai bune locuri de vizitat din întreaga lume în anul 2025, recomandate de National Geographic, a anunţat, miercuri, Asociaţia Tăşuleasa Social.
Via Transilvanica – „Drumul care uneşte” – este un proiect iniţiat în anul 2018 de către Asociaţia Tăşuleasa Social din judeţul Bistriţa-Năsăud şi reprezintă un traseu turistic de 1.400 kilometri, ce traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta-Turnu Severin.
Traseul poate fi parcurs pe jos, cu bicicleta sau călare şi este semnalizat cu marcaje vopsite, stâlpi indicatori şi borne de andezit sculptate individual.