1% dintre cei foarte bogați din lume poluează la fel de mult ca 5 miliarde de oameni: date Oxfam

0

În timp ce birocrații de la Bruxelles inventează cele mai aberante măsuri din cauza „schimbărilor climatice”, vedem din datele Oxfam cum cei mai bogați poluează mai mult decât jumătate din populația planetei Pământ.

Alerta a fost declanșată printr-un nou raport, cu doar câteva zile înainte de începerea Conferinței Cop28 privind schimbările climatice de la Dubai, programată între 30 noiembrie și 12 decembrie. Dosarul semnalează că aceste emisii vor provoca 1,3 milioane de victime din cauza efectelor încălzirii globale, majoritatea până în 2030.

În 2019, cel mai bogat 1%, în termeni de venit, din populația mondială a fost responsabil pentru o cotă de emisii de CO2 echivalentă cu cea produsă de 5 miliarde de oameni, adică două treimi din omenire. Acesta este semnalul de alarmă lansat astăzi de Oxfam printr-un nou raport, cu doar câteva zile înainte de începerea Conferinței Cop28 privind schimbările climatice de la Dubai, programată între 30 noiembrie și 12 decembrie. Dosarul semnalează că emisiile pentru care este responsabilă cea mai bogată 1% a planetei vor provoca 1,3 milioane de victime din cauza efectelor încălzirii globale, majoritatea până în 2030.

Raportul, realizat în colaborare cu Stockholm Environment Institute (SEI) a oferit o analiză a nivelurilor de emisii pentru diferite grupuri de venituri în 2019, anul pentru care sunt disponibile cele mai recente date. În 2019, cei mai bogați 1% ai planetei (77 de milioane de persoane) au fost responsabili pentru 16% din emisiile globale de CO2 rezultate din consum, o cotă mai mare decât cea produsă de toate automobilele în circulație și de celelalte mijloace de transport rutier. Cele mai bogate 10% din populația mondială sunt responsabile pentru jumătate din emisiile globale datorate consumului.

Cei care fac parte din cei mai bogați 1% din punct de vedere al veniturilor poluează în medie într-un an cât ar polua o persoană din restul celor 99% ai omenirii în 1.500 de ani. În fiecare an, emisiile acestor super-bogați anulează practic reducerea emisiilor de CO2 rezultată din utilizarea a aproape un milion de turbine eoliene. Până în 2030, emisiile de carbon ale celor mai bogați 1% vor fi de 22 de ori mai mari decât nivelul compatibil cu obiectivul de a limita creșterea temperaturii la 1,5°C, stabilit prin Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

PNL SALAJ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.