Cătălin Teniță, deputat REPER, își manifestă îngrijorarea cu privire la modul în care s-a efectuat restaurarea bojdeucii lui Ion Creangă.

0
Cătălin Teniță, deputat REPER și membru în Comisia de Cultură:
“Sunt profund îngrijorat de modul în care CJ Iași a înțeles să restaureze bojdeuca lui Ion Creangă.
Specialiștii în patrimoniu cultural, arhitectură vernaculară, sustenabilitate culturală și opinia publică au observat  încălcarea gravă a principiilor de restaurare a unui obiectiv cultural. Întreaga opinie publică a emis aceeași concluzie privind proiectul “Călător pe meridiane culturale”- Bojdeuca lui Ion Creanga: proiectul nu a fost realizat de către echipe specializate în restaurare și reabilitare patrimoniu.
În calitate de membru al Comisiei pentru cultură din Camera Deputaților atrag atenția că respectarea prevederilor legale în domeniul monumentelor istorice nu este un moft ci o OBLIGAȚIE. Nu avem dreptul să denaturăm prin intervenții aspectul arhitectural al unui obiectiv.
Modul în care a înțeles CJ Iași să “restaureze”  monumentul istoric arată o totală  lipsă de respect a valorilor culturale și poate deveni studiu de caz la cursurile de restaurare :”așa NU se restaurează un obiectiv de patrimoniu”. Acum, prin ceea ce s-a întâmplat, opinia publică poate înțelege și mai bine pozitia REPER care a respins intenția guvernanților de a trece Direcțiile județene pentru cultură în ograda Consiliilor Județene, argumentând la momentul respectiv că există riscul să ne pierdem datorită ignoranței patrimoniul cultural.
În calitate de deputat din Partidul REPER, membru al Comisiei de Cultură a Camerei Deputaților, luni, 20.11.2023, voi adresa o întrebare ministrului culturii, doamna Raluca Turcan, în care voi solicita să aflu care este punctul de vedere al ministerului în situația declanșată în urma acestor intervenții de restaurare și am să solicit documentele care au stat la baza demarării lucrărilor.
Existând suspiciunea rezonabilă de distrugere de monument istoric voi formula o plângere Serviciului de investigații criminale, Compartimentul protejarea patrimoniului cultural Iași, pentru a se  verifica dacă au fost respectate prevederile legale în domeniul protejării monumentelor istorice, așa cum reies din Legea 422/2001, privind protejarea monumentelor istorice cu modificările și completările ulterioare, la obiectivul înscris în LMI, cod IS-IV-m-B-04328, Bojdeuca scriitorului Ion Creangă.
Mulțumesc colegilor din Grupul de Cultură al Partidul REPER și experților independenți cu care am lucrat și voi lucra în continuare în această speță care este relevantă pentru modul în care cultura este demolată zi de zi.”
TransilvaniaTV.ro - Abonamente - Accesează multiple beneficii