Ilieș Bogdan - candidat independent Consiliul Local Zalău
SHOP/MAGAZIN

Bayer, gigantul farmaceutic german, a fost condamnat într-un proces din statul Missouri, SUA, să plătească despăgubiri în valoare de 1,5 miliarde de dolari, după ce s-a constatat legătura dintre utilizarea erbicidului Roundup și dezvoltarea cancerului. Achiziționând Monsanto în 2018, Bayer a creat un conglomerat care a afectat piața, dar acum se confruntă cu consecințele legale ale produsului controversat.

Procesul a fost intentat de trei fermieri care au dezvoltat limfom non-Hodgkin ca rezultat al expunerii la Roundup. Deși Uniunea Europeană a reautorizat recent utilizarea glifosatului, substanța activă din Roundup, pentru încă zece ani, tribunalele din SUA au decis că Bayer/Monsanto trebuie să despăgubească fermierii afectați.

USR Salaj

Condamnarea a avut un impact imediat asupra valorii acțiunilor Bayer, care s-au depreciat cu 20%, traducându-se în pierderi de 4,6 miliarde de dolari. Cu toate acestea, dimensiunile și oligopolul în care operează Bayer/Monsanto fac ca amenda să pară accesibilă în ciuda gravității acuzațiilor.

Acest caz reprezintă doar unul dintre cele 160.000 de procese intentate împotriva Bayer în SUA, legate de glifosat. Conform deciziei instanței din Missouri, cei trei fermieri vor primi compensații în valoare totală de 1,5 miliarde de dolari, reflectând responsabilitatea Bayer/Monsanto pentru “neglijență, defecte de proiectare și neavertizarea fermierilor cu privire la pericolele potențiale ale utilizării Roundup.

TransilvaniaTV.ro - Abonamente - Accesează multiple beneficii