Ilieș Bogdan - candidat independent Consiliul Local Zalău
SHOP/MAGAZIN

Într-un context de schimbări fiscale radicale, adoptate fără dezbatere parlamentară de către coliția PSD-PNL, avocatul Gheorghe Piperea a atras atenția asupra consecințelor dramatice ale austerității fiscale impuse de cuplul Boloș – Ciolacu, mai ales în ceea ce privește românii din străinătate care trimit sau primesc bani către/de la rude.

În ciuda avertismentelor avolcatului, acesta a declarat că mulți au respins inițial ideea ca fiind o conspirație, exprimându-și nemulțumirea în termeni duri. O altă categorie ar fi  considerat că aceste măsuri nu îi vor afecta, deoarece tranzacțiile lor sunt legale și transparente.

USR Salaj

Cu toate acestea, un caz recent relevat de avocatul Piperea ilustrează un impact direct al noilor reglementări asupra unei doamne în vârstă, badantă în Italia de mulți ani. În 2018 și 2019, ea a trimis bani cash fiului său, iar consecința a fost un impozit pe venit din surse neidentificate în valoare de 220 de mii de lei. Avocatul a remarcat că, în acea perioadă, impozitul era de 16%, în comparație cu 70%, cât este acum, iar această creștere semnificativă ar fi putut aduce o sumă de cinci ori mai mare, adăugând penalitățile aplicabile. În plus, noile reguli au redus drastic posibilitatea de a efectua tranzacții cu bani fizici.

Avocatul Piperea a mai adaugăt că acest caz nu este izolat, iar riscul ca astfel de situații să se repete de sute de mii de ori este alarmant. Într-o perioadă în care pandemia a afectat deja grav situația economică a multor români, aceste măsuri fiscale pot adăuga presiune suplimentară asupra celor din diaspora, care contribuie la susținerea financiară a familiilor lor în țară.

TransilvaniaTV.ro - Abonamente - Accesează multiple beneficii