Numele lui Gabriel Attal în calitate de prim-ministru francez a stârnit multă atenție mediatică, așa cum era de așteptat: un tânăr de 34 de ani într-un rol atât de important este, fără îndoială, o știre.
Dar relevanța nu este atât de mult legată de vârstă, cât de confirmarea unei metode, aceea a selecției elitelor, pe care am descris-o într-un capitol al cărții “Sistemul (in)vizibil” (Editura Guerini). Gabriel Attal “asemănă” din punct de vedere mediatic cu un alt prim-ministru care a beneficiat de notorietate mondială, Sanna Marin, care, când a fost aleasă prim-ministru al Finlandei, funcție deținută până în 2023, avea, de asemenea, 34 de ani. Ambii se pot lăuda cu aceleași rădăcini culturale și aceeași școală, cea a Young Global Leaders, comunitatea tinerilor elite din cadrul Forumului Economic Mondial.
Tinerii străluciți sunt sensibilizați la valorile globalizării și sunt instruiți în gestionarea puterii în profesii diferite. Emmanuel Macron, Matteo Renzi când era primar al Florenței, liderul Verzilor și actualul ministru de Externe german, Annalena Baerbock, Mark Zuckerberg, și alții, au trecut prin această școală. Este o rețea destul de extinsă care numără peste 1400 de persoane din peste 120 de țări, atât membri actuali, cât și absolvenți. Și nu este deloc secretă: lista membrilor este disponibilă pe site-ul Asociației. Deci, nicio conspirație, în concluzie. Mai degrabă, o metodă, cu siguranță eficientă, dată fiind capacitatea sa de a propulsa afiliații săi în poziții de vârf.
Attal pare a fi clona lui Macron, care, la rândul său, a fost ministru al Economiei la 37 de ani și a devenit președinte francez la 39 de ani. Având în vedere că șeful Elizeului nu poate candida pentru un al treilea mandat, este posibil ca Attal să fie alesul pentru succesiune, deși, desigur, este prea devreme pentru a face previziuni cu privire la alegerile programate pentru 2027. Vom vedea, cu siguranță numirea sa este emblematică pentru o elită care se mândrește că constituie adevăratul “guvern al lumii” de aproape trei decenii încoace
Text preluat de pe X de la jurnalistul Marcello Foa, profesor universitar si fost director la Radioteleviziunea italiana.