
Crin Antonescu, candidatul la președinția României susținut de PSD, PNL și UDMR, s-a aflat, marți, la Timișoara pentru a-și lansa precampania electorală. Politicianul a avut o întâlnire în Sala Multifuncțională a Palatului Administrativ cu primarii din județ, cu reprezentanți ai mediului local de afaceri și cel academic, precum și cu șefi ai instituțiilor deconcentrate.
Alături de Alfred Simonis, președintele CJ și PSD Timiș, Crin Antonescu a luat prânzul cu ÎPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului.
Crin Antonescu a spus că nu întâmplător a început turneul prin țară cu Timișoara, pentru că de aici încep multe.
„Sper să fie de bun augur și această întâlnire în cadrul precampaniei electorale, pentru că noi deja am demarat aceste acțiuni. Săptămâna aceasta, cred, sau cel târziu, la începutul săptămânii viitoare, va fi înscrisă la Biroul Electoral Central și Alianța Electorală România Înainte. Strângem semnăturile și până la data stabilită în calendarul oficial voi depune candidatura cu susținerea acestor trei partide și a grupului parlamentar al minorităților. (…) La Timișoara mai mult decât oriunde mă simt și sunt european.
Suntem într-o perioadă complicată puțin spus, dar să nu spunem mai mult în ceea ce privește politica internă, cu un ciclu electoral neîncheiat, amânat, cu o traumă socială legată de anularea unor alegeri în premieră, în așteptarea alegerilor prezidențiale care vor încheia acest ciclu. Suntem într-o situație internațională dintre cele mai spectaculoase, cu accente îngrijorătoare. Și ca atare sunt foarte multe lucruri la care și noi, și alegătorii, și dumneavoastră, jurnaliștii, observatorii, să ne gândim, să le analizăm, să le cântărim. Trebuie să facem față acestor împrejurări.
Crizele nu sunt dorite, dar atunci când apar nu pot fi împiedicate și, ca atare, obligația politicienilor sau celor care-și asumă un astfel de rol este să găsească soluții, să găsească răspunsuri și dacă se poate, pentru că se poate întotdeauna, să găsească oportunități”, a declarat, marți, Crin Antonescu la Timișoara.
Întrebat care este cel mai mare pericol pentru România și români în momentul de față, Crin Antonescu a răspuns că sunt două pericole la fel de mari: lipsa de coeziune și, mai mult decât atât, dezbinarea fără precedent din interiorul corpului electoral și din interiorul opiniei publice românești și mai ales, evoluția tensiunilor și evenimentelor internaționale, care pot să inducă încă o notă de neclaritate în ceea ce privește opțiunile noastre.
”În momentul în care noi spunem România Occidentală, parcursul occidental, european și transatlantic al României, asta presupune că Europa, Uniunea Europeană, structurile în care noi am intrat, ne-am consolidat poziția, ne-am câștigat un profil, poate nu atât de puternic cât ar fi fost posibil sau ne-am fi dorit, dar un profil care astăzi nu este pus în discuție de nimeni, trebuie să fie convergentă cu acțiunea administrației americane, cu politica americană esențială și pentru parteneriatul strategic între România și Statele Unite și, desigur, pentru NATO, o structură de securitate și o structură politică de securitate fără de care e greu de conceput tot ceea ce înseamnă structura occidentală, incluzând Uniunea Europeană, Europa în general și Statele Unite”., a spus Crin Antonescu.
Acesta crede că va câștiga cea mai înaltă funcție din stat și spune că „golaverajul nu contează”.
Întrebat care va fi primul lucru pe care l-ar face dacă ar fi președintele României, Crin Antonescu a răspuns:
„Am văzut o postare a domnului Elon Musk despre România, care spune că merită să fie suverană. Dacă aș fi președinte, l-aș suna și i-aș spune că da, România merită să fie suverană, că este suverană din 1877, dacă domnia sa nu știe, că este un stat unitar din 1918, dacă domnia sa nu știe, și că deci, sub acest aspect, mulțumim, n-avem nevoie de nimic.
Adică suntem un stat suveran de mult, suveranitate consacrată de Constituția României în vigoare, suveranitate consacrată de tratatele internaționale, și sigur că acest lucru este ca urmare a meritelor pe care această națiune le-a avut, a sacrificiilor pe care această națiune le-a făcut pentru a dobândi această suveranitate. Nu e nevoie să ne-o dea cineva prin Twitter, nu e nevoie să o obținem acum pentru că o avem de mult. Nu cred că președintele României trebuie să pună problema așa cu Europa sau cu Statele Unite.
Președintele României trebuie să facă tot ce poate, prin armele sale diplomatice, prin prezența sa în Consiliul European, prin relația bilaterală cu partenerul strategic Statele Unite pentru ca România și, în general, Occidentul să însemne și Uniunea Europeană și Statele Unite (…) Unii au tentația de a trata Europa ca pe o doamnă în vârstă și chiar puțin senilă. Dar uite că e mama lor această doamnă bătrână, sau bunica, știu și eu, e chiar mama. Și puțin respect face parte din civilizația occidentală și e binevenit pentru oricine și oricând. Asta cred că trebuie să facă președintele României și asta cred că va face”.