Ilieș Bogdan - candidat independent Consiliul Local Zalău
SHOP/MAGAZIN

De două zile, fermierii din Sălaj au început protestele pe străzile din municipiul Zalău, așa că am decis să le oferim sprijin atăt cât putem prin promovarea lor pe pagina noastră și în grupurile noastre. În prima zi, au fost aproximativ 4 tractoare, iar a doua zi numărul lor a crescut la aproximativ 20 de tractoare. În prima zi, am urmărit coloana de două ori și am realizat chiar un interviu în direct de pe tractor cu fermierul Ioan Barou, care conducea coloana. Interviul a fost conceput pentru a informa oamenii despre nemulțumirile fermierilor, iar noi am continuat să promovăm aceste proteste “spontane” pentru a atrage sprijin din partea altora.

Cu toate acestea, astăzi, la “protestul” de pe platoul de “marmură”, unde s-au adunat câțiva agricultori, am constatat că, de fapt, acest Barou nu este atât de mult fermier, pe cât politician (cu un “CV” pe care nu are rost să-l scormonim…). Nu avem nimic împotriva acestui fapt și o spunem fără ocol: dacă nu te ocupi de politică, atunci politica se va ocupa de tine.

USR Salaj

De la tractoare la politică: Culisele neașteptate ale protestului fermierilor din Sălaj 1Problema apare atunci când, după ce ai blocat traficul cu protestele tale, când trebuie să ridici stacheta, te predai de fapt. Politicianul-fermier Ioan Barou, când s-a prezentat la protestul de la ora 5, unde s-au strâns o mână de fermieri, sau poate două, a vorbit la telefon cu prefectul de Sălaj, semn că nu avem de-a face cu un fermier a cărui inimă este cu adevărat afectată de problemele grâului său care putrezește, ci cu un fost primar.  La telefon, întreabă prefectul: “Ești în concediu? Acum vin… câți intrăm, cinci, șase, șapte?” – semn că cei doi se cunosc destul de bine și că circul cu tractoarele prin oraș nu era necesar.

De la tractoare la politică: Culisele neașteptate ale protestului fermierilor din Sălaj 2
Suntem deja cei care ne-am zîs…

După ce șeful de la jandarmerie le-a făcut instrucțiunile celor aleși de el, a sosit și o altă “factiune” de fermieri, împreună cu Mureșan Alin, și el fermier și el tot politician. Dacă pentru Barou erau suficienți 5 oameni pentru delegația la prefect, Mureșan insistă să fie primiți mai mulți, afirmând că la protest participă mai multe categorii (apicultori, zootehnicieni, transportatori), așa că propune să nu fie nici 5, nici 10, ci șapte.

La solicitarea jandarmeriei ca Mureșan să furnizeze numele celor care ar urma să participe la întâlnirea cu prefectul, Barou intervine și spune: “Suntem deja cei care ne-am zîs“, moment în care discuția devine un pic tensionată și se înțelege că există o diviziune între fermierii prezenți.

Prefectul de Salaj Dari Toma care nu s-a deranjat să iasă la fermieri rămași pe platou...
Prefectul de Salaj Dari Toma care nu s-a deranjat să iasă la fermieri rămași pe platou…

La insistența noastră de a-l chema pe prefect în fața tuturor fermierilor prezenți, Barou ne explică că el (prefectul) este foarte primitor și îi primește pe ei (cei propuși de el pentru întâlnire) ca să nu stea afară…În final, delegația ad hoc pleacă la discuții cu prefectul în clădirea instituției, iar după aproape o oră, când trebuia să ni se spună și nouă pentru a vă transmite cererile lor, răspunsul a fost că “cererile sunt exact ca ale celorlalți fermieri“, ba chiar mai mult, că în următoarea zi de protest s-ar dori să intre cu tractoarele prin oraș, ceea ce nu ar fi tocmai potrivit având în vedere că la lucrările de asfaltare si pavare care s-au făcut nu prea avem garanția că s-au facut bine…, dar mai ales, nu avem garanția că vorbim despre un protest al fermierilor sau, cel puțin la nivel local, am putea să vorbim despre o deturnare aproape politică a acestuia.

TransilvaniaTV.ro - Abonamente - Accesează multiple beneficii