Chestiunea caselor green (verzi) dorite de Europa Ur Sulei este o altă înșelătorie care dăunează cetățenilor. Astazi ne vom concentra asupra acestei inepții inventate de birocrații de la Bruxelles și anume interdicția absurdă de vânzare și închiriere a caselor care va scufunda inevitabil piața imobiliară românească. Dar oare ce va  înseamnă această interdicție? La început au spus că în regulile privind eficiența energetică care ar face casele “verzi” nu va fi prevăzut imposibilitatea de a închiria sau vinde un apartament care nu respectă nebuniile dictaturii europene. În schimb, așa cum se întâmplă întotdeauna cu această UE, o adevărata plagă socială și economică, Parlamentul European a aprobat o regulă diferită. Și iată ce  surpriză urâtă, foarte urâtăm, a mai pregatit…

Directiva “Case Verzi”, de fapt, conține o prescripție prin care se va impune explicit o interdicție – începând cu anul 2030 – de închiriere și vânzare a proprietăților “care nu respectă clasele de eficiență energetică”. Aceasta înseamnă că proprietarii proprietăților care nu respectă toate criteriile de eficiență energetică – cheltuind o sumă mare de bani – nu vor mai putea apoi să închirieze sau să vândă aceea proprietate.  Este o modalitate de a impune acest tip de restructurări. Și în România, aceasta este o problemă foarte importantă, deoarece majoritatea apartamentelor nu respectă noile norme. Costurile de eficiență energetică vor varia de la 30 la 60 de mii de euro pentru fiecare apartament și multe familii nu vor avea această disponibilitate economică care depașește de multe ori ți valorea apartamentelor din țara noastră.

Mai mult, dat fiind criza economică pe care o traversăm – care este, de asemenea, rezultatul alegerilor greșite făcute de această Uniune Europeană în gestionareapandemiei și a războiului din Ucraina – oamenii vor încerca prin vânzarea proprietăților o modalitate de a-și echilibra conturile. Dar nu, nu vor putea face nici aceasta. Mai întâi, va trebuie să plătești mii de euro pentru a-ți face casa “ecologică” și apoi să o vinzi. La ce preț? La prețul estimat sau la prețul estimat plus miile de euro pe care i-ai cheltuit pentru eficientizarea energetică? Dar atenție, această directivă privind casele ecologice mai au și o problemă colosală: riscul blocării acordării creditelor ipotecare, ceea ce ar putea face să se prăbușească piața imobiliară peste tot in Uniune. Evident nu s-au oprit aici, Uniunea Europeană a prevăzut și alte etape de “eficientizare energetică” în 2033 și în anii următori, până la clasa A în 2050.

Unii expertii spun că pînă in 2030 piața imobiliară va fi aglomerată cu proprietăți scoase la vânzare. Proprietarii iși vor dori să scape de apartamente inainte de termenul limită impus de Europa și va trebui să le vândă la un preț mai mic.  Chiar daca 2030 pare a fi indepartat, directiva privind casele verzi va fi implementată in România din 2025. In aceea perioada clar piata imobiliară va fi afectată grav, cu banci care nu vor acorda credite cumpăratorilor de proprietăți cu valoare scazută datorită necesității lucrărilor costisitoare și obligatorii. Multumim, Europa! Mulțumim Ur Sula!

TransilvaniaTV.ro - Abonamente - Accesează multiple beneficii