Ilieș Bogdan - candidat independent Consiliul Local Zalău
SHOP/MAGAZIN

Marea afacere a vaccinurilor Covid: Statele au platit cercetarea, Big Pharma a decis și a încasat miliarde, scrie L’Espresso.

“Statele Unite și Europa au investit treizeci de miliarde de dolari în medicamentele pentru pandemie: Companiile farmaceutice au investit doar 16 de miliarde de dolari și au obținut profituri de peste 90 de miliarde de dolari, putând să-și majoreze prețurile. Rezultatele unei investigații comandate de profesorul Massimo Florio de la Universitatea din Milano.”

USR Salaj

“Trenta miliardi. Acesta este suma cheltuită de state, în primul rând SUA și Uniunea Europeană, pentru a finanța cercetarea și dezvoltarea vaccinurilor. În timp ce companiile farmaceutice, care și-au îmbogățit proprietarii prin vânzarea rezultatelor acestor investiții publice, au investit doar 16 miliarde de dolari pentru cercetare și dezvoltare. Ulterior, în cei doi ani de la debutul pandemiei, principalele companii farmaceutice multinaționale Pfizer, BioNTech, Moderna și Sinovac au realizat profituri de aproximativ 90 de miliarde de dolari din vânzarea vaccinurilor și medicamentelor anti-Covid-19.”

“Această investigație a Curții de Conturi Europene arată că Europa a cheltuit încă 71 de miliarde de dolari pentru 4,6 miliarde de doze de vaccin, cu contracte de achiziție anticipată. Aceasta reprezintă, de fapt, cea mai costisitore cheltuiala pentru bugetul european din toate timpurile.”

“Acești bani ar fi putut fi cheltuiți în mod diferit, spre exemplu guvernele ar fi putut investi în consolidarea sistemelor sanitare publice. Această distorsiune poate fi agravată în viitorul imediat, deoarece Moderna și Pfizer au anunțat că vor crește prețul la doză de cinci ori, la aproximativ 100 de dolari față de prețul actual de 20 de dolari, iar imunizarea durează doar câteva luni. Astfel, va trebui să se plătească o factură nelimitată. Mai mult, susține studiul, diferențele puternice de preț dintre diferitele vaccinuri nu sunt însoțite de nicio evaluare a diferențelor în eficacitatea lor.” (Sursa: Espresso)

TransilvaniaTV.ro - Abonamente - Accesează multiple beneficii