O ancheta publică din Regatul Unit dezvăluie erori în gestionarea pandemiei

În timp ce în Romania nici macar nu s-a facut o comisia parlamentară de anchetă privind gestionarea pandemiei, în Regatul Unit s-au făcut progrese semnificative în acest sens. Doar pentru a da un exemplu, deja s-a obținut  mărturii importante, precum cea a fostului prim-ministru David Cameron și a cancelarului Trezoreriei Jeremy Hunt, care au recunoscut erorile comise de guvernul britanic în pregătirea și gestionarea pandemiei. Aceste erori au dus la un număr mare de victime în Regatul Unit, aproximativ 200.000 de cetățeni.

Potrivit lui Jeremy Hunt, care a fost secretar de stat pentru sănătate între 2012 și 2018, guvernul britanic nu s-a pregătit corespunzător pentru posibilitatea unei pandemii de coronavirus. Hunt a afirmat că primul lockdown ar fi putut fi evitat dacă s-ar fi luat măsuri rapide de carantină și teste în masă pentru a încetini răspândirea virusului. Cu toate acestea, atât Hunt, cât și Cameron au recunoscut că exista o convingere adânc înrădăcinată printre experți că epidemia ar fi fost similară cu o gripă și că Regatul Unit nu avea nimic de învățat de la alte țări.

Jeremy Hunt a menționat cazul Coreei de Sud, care în 2015 a gestionat cu succes o epidemie de MERS. Practic autoritățile din Coreea de Sud au adoptat măsuri specifice pentru a controla răspândirea virusului imediat după diagnosticare, în loc să-l trateze ca pe o gripă sau cum a facut la noi Klaus Iohannis ca pe o “simplă gripă”. Hunt a subliniat faptul că Coreea de Sud nu a impus un lockdown în primul an al pandemiei de COVID-19, dar cu toate acestea, în Regatul Unit, nu s-au tras învățăminte din aceste cazuri de studiu, ceea ce a dus la o lipsă de pregătire și la o luare greșită deciziilor.

Cu toate că o simulare a epidemiei de MERS, numită “Exercițiul Alice”, a fost realizată în Regat în 2016, Jeremy Hunt a declarat că nu a fost informat despre această simulare. Mai mult, a susținut că exercițiul “Alice” a fost uitat. Această lipsă de informații și de conștientizare a măsurilor necesare a dus la o reacție tardivă și ineficientă a guvernului britanic la apariția COVID-19 în țară.

TransilvaniaTV.ro - Abonamente - Accesează multiple beneficii

În schimb, la noi guvernul Orban, de la negarea inițială a pericolului, a trecut rapid la extrema opusă, implementând lockdown-ul fără a încerca gestionarea în alt mod a pandemiei, distrugând economia și încălcând drepturile omului, aspecte de care nu trebuie sa uităm.

 

TransilvaniaTV.ro - Abonamente - Accesează multiple beneficii