Joi, 1 februarie, Uniunea Europeană a organizat un summit cu tema principală dedicată Ucrainei, cu scopul de a aloca 50 de miliarde de euro în următorii patru ani pentru sprijinirea țării. Formal, ordinea de zi a summit-ului nu menționa Ucraina, dar discuțiile s-au concentrat pe corectările aduse bugetului pe termen lung pentru a aborda provocări precum războiul Rusiei împotriva Ucrainei, pandemia de COVID-19 și creșterea ratelor dobânzilor.
Partea principală a noului buget, destinată Ucrainei, constă în 17 miliarde de euro sub formă de subvenții și 33 miliarde de euro sub formă de împrumuturi. Alți 14 miliarde sunt alocați pentru politici migratorii, vecinătatea cu alte țări, Fondul European pentru Apărare, instrumente de flexibilitate UE și rezerva de solidaritate și asistență de urgență.
Înainte de summit, se punea problema poziției Ungariei. Potrivit Financial Times, o posibilă soluție ar fi fost continuarea în 2024 a programului actual de împrumuturi, care poate fi aprobat prin vot cu majoritate calificată, eludând astfel cerința de unanimitate. Cele 26 de țări ale UE ar fi trebuit să creeze două scheme interguvernamentale separate pentru a transfera subvenții și împrumuturi către Ucraina în perioada rămasă. O soluție încurcată.
În orice caz, cu Viktor Orban pregătit să voteze pentru alocarea a un sfert din cei 50 de miliarde de euro (adică 12,5 miliarde) pentru 2024, Bruxelles va aloca totuși 21,2 miliarde doar pentru ajutoare militare. Aceasta este concluzia unui document intern pregătit de Comisia Europeană și organismul diplomatic UE, potrivit ediției POLITICO din Bruxelles. Documentul subliniază că suma de 21,2 miliarde de euro pentru acest an este o estimare „preliminară” bazată pe detaliile furnizate de un „număr limitat” de țări UE.
Cu toate că se vorbea de „șantajul lui Orban”, pare că acesta s-a lăsat convins, poate tocmai din cauza celor 21 de miliarde de euro.
În general, pentru a conferi o aparență „democratică” deciziei UE, se asigură că cei 50 de miliarde de euro în patru ani pentru junta de la Kiev vor fi alocați sub „condiția” respectării drepturilor minorităților naționale (o concesie formală pentru minoritatea maghiară puternică din vestul Ucrainei), a supremației legii și a normelor democratice. Democrația, așa cum este cunoscut, traversează diferite stadii istorice; cel utilizat în prezent de golpiștii ucraineni coincide cu ipocrizia beligerantă a UE