IPJ Sălaj a tinut sa emita un comunicat în urma articolului nostru cu titlul „IPJ Sălaj confundă concubinajul cu familia?” referitor la evenimentul petrecut la data de 27 decembrie, când polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Zalău au fost sesizați de o femeie de 29 de ani, din Zalău, cu privire la faptul că un tânăr de 23 de ani, concubinul acesteia, ar fi amenințat-o cu acte de violență și i-ar fi aplicat o lovitură în zona capului, provocându-i leziuni.
Față de tânărul de 23 de ani, IPJ Sălaj a declarat în comunicatul anterior că s-a emis un ordin de protecție provizoriu, iar acestuia i-a fost întocmit dosar penal pentru comiterea infracțiunilor de violență în familie, amenințare și distrugere. Noi am contestat această formulare de violență în familie, având în vedere că tânărul nu este soțul femeii. De unde și până unde concubinajul este asimilat cu o familie?
Acum Compartimentul de Relații Publice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj ne-a transmis că „măsurile au fost luate conform prevederilor Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, iar că definiția membrilor de familie este precizată conform articolului 177 din Codul Penal„. Conform articolului 177 din Codul Penal, prin membru de familie se înțelege: a) ascendenții și descendenții, frații și surorile, copiii acestora, precum și persoanele devenite prin adopție, potrivit legii, astfel de rude; b) soțul; c) persoanele care au stabilit relații asemănătoare acelora dintre soți sau dintre părinți și copii, în cazul în care conviețuiesc.
Avand în vedere că, Compartimentul de Relații Publice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj a tinut sa facă aceasta precizare pe baza Codului Penal, la rândul nostru facem precizarea ca la articolul 48. (1) din Constitutia Romaniei, care este legea supremă și primează asupra celorlalte legi, inclusiv asupra Codului Penal se stabilieste ca „Familia se întemeiază pe căsătoria (nu pe concubinaj!) liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.”
Stim că la IPJ Salaj, conform spuselor, nu se face rabat de la lege (indiferent dacă legea a fost prost formulată de către politicieni), dar așa cum se face o diferențiere și o ierarhizare între polițiștii din cadrul IPJ Salaj și cei comunitari, tot așa trebuie să se facă o diferențiere și o ierarhizare măcar la nivel de comunicare între familie și concubinaj, având în vedere că, pe lângă Codul Penal, avem totuși o Constituție în ciuda presiunilor de la Bruxelles de a o elimina si modifica conform ideologiei dominante concepte de bază precum familia.
Mulțumim Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj pentru că ne-a oferit oportunitatea de a evidenția consecințele posibile ale abordării politicienilor asupra unor concepte fundamentale si modului în care anumite noțiuni esențiale sunt interpretate și aplicate în contextul legal. Aceasta ne încurajează să privim mult mai atent modul în care legile formulate sunt și aplicate sub pretextul eliminării violenței domestice, cu atât mai mult cu cât de la 1 ianuarie se pregătește impunerea brățărilor electronice…