Duminica 2 iulie 2023, în defileul de la Cheia-Dupăpiatră, comuna Buceș, a avut loc evenimentul omagial “Întâlnirea moților cu istoria”, ediția a 51-a. Ceremonia a fost marcată de prezența președintelui Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, și a administratorului public Costel Avram, care au depus o coroană de flori la monumentul de la “Crucea Iancului”, ridicat în memoria moților care și-au sacrificat viețile pentru drepturile și emanciparea românilor din Transilvania.

În cuvântarea sa publică, președintele Laurențiu Nistor a subliniat importanța Revoluției Române de la 1848-1849, care împlinește 175 de ani de la declanșare. De asemenea, a evidențiat eroismul locuitorilor din Țara Moților, care s-au angajat într-o luptă aprigă pentru apărarea pământului lor natal.

În primăvara anului 1849, în defileul de la Cheia-Dupăpiatră, au avut loc lupte violente între localnici și trupele maghiare aflate în retragere dinspre Abrud spre Brad. Victoria categorică obținută de moți în fața trupelor maghiare, chiar și în ciuda faptului că acestea erau mai bine pregătite și înarmate, rămâne o pagină strălucitoare în istoria națională a României.

“Nu trebuie să uităm niciodată eforturile și sacrificiul înaintașilor noștri și, ori de câte ori avem ocazia, trebuie să-i cinstim așa cum se cuvine! Avram Iancu, eroul nostru național, și tribunii săi au un merit extraordinar în lupta pentru emanciparea națională a românilor din Transilvania. Priceperea și determinarea lor i-au inspirat pe moții din Apuseni, care au luptat până în ultima clipă, pentru ca națiunea română să aibă un viitor pe aceste meleaguri. Atâta vreme cât simțim că aparținem acestui neam atât de greu încercat, avem datoria să păstrăm vie amintirea Eroilor care s-au jertfit pentru Ardeal și pentru România”, a declarat președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, în discursul adresat participanților la manifestarea de la Dupăpiatră.

TransilvaniaTV.ro - Abonamente - Accesează multiple beneficii