Sindicatul Apia Sălaj prin protestele din ultimele zile a adus în atenție publicului anumite aspecte privind salarizarea și gestionarea fondurilor europene, subliniind preocupările, dar mai ales provocările cu care se confruntă în prezent.
Principala revendicare a Sindicatului Apia se concentrează pe necesitatea alinierii salariilor personalului din centrele județene la grila salarială aplicată la Apia București. Unul dintre sindicalisti, Nicola Brisc a evidențiat discrepanțele salariale existente și a subliniat importanța corectării acestora pentru a se asigura un tratament echitabil și evident pentru a menține angajații motivați.
În județul Sălaj, angajatii de la APIA Salaj au preluat cererile de plată de la un impresionant număr de 22.000 de fermieri, gestionând plăți în avans în valoare de 9 milioane de euro. Cu responsabilitatea de a gestiona peste 65 de scheme de plată, acestia se confruntă cu provocări semnificative în menținerea eficienței operaționale.
Astfel că Sindicatul Apia atrage atenția asupra nivelului de salarizare stagnat, situat la nivelul anului 2015, subliniind discrepanțele semnificative față de evoluțiile salariale din alte sectoare.
De asemenea în contextul noului Program Național de Sprijin (PNS) pentru perioada 2023-2027, Apia Sălaj se confruntă cu o sarcină de absorbție a 13 miliarde de euro din fonduri europene. Cu o performanță remarcabilă, practic se afirmă drept prima instituție în ceea ce privește absorbția de fonduri europene, cu o rată de peste 96%.
O altă problemă adusă în discuție în urma protestelor spontane de la sediul din Zalău se referă la volumul mare de dosare gestionate de personal, cu o medie de peste 500 de dosare pe funcționar în România, comparativ cu media europeană de 250 de dosare pe angajat.