Ilieș Bogdan - candidat independent Consiliul Local Zalău
SHOP/MAGAZIN

 

București, 14 decembrie 2023 – Într-un act de protest semnificativ, personalul din sistemul judiciar și-a suspendat activitătea la nivelul instanțelor și parchetelor din întreaga țară pentru o perioadă de 4 ore, începând cu ora 10:00 până la ora 14:00 în data de 14 decembrie 2023. Demersul vine ca reacție la neîndeplinirea revendicărilor salariale și la intenția Guvernului de a emite titluri de plată în locul sumelor restante stabilite prin hotărâri judecătorești și acte administrative.

USR Salaj

Cu revendicări legate de alinierea salarială și plata integrală a drepturilor salariale restante, sindicatele din sistemul judiciar atrag atenția asupra lipsei de soluționare a problemelor și a atacurilor la adresa independenței justiției.

Principala nemulțumire a personalului din sistemul judiciar privește neîndeplinirea revendicărilor salariale, iar faptul că Guvernul intenționează să transforme drepturile salariale restante în titluri de plată reprezintă o mișcare controversată. Suspendarea activității este o formă radicală de protest împotriva acestor măsuri.

Sindicatele solicită Guvernului să respecte hotărârile judecătorești definitive care constată inechități în salarizare ca urmare a aplicării sau neaplicării unitare a vechilor legi succesive de salarizare în sistemul judiciar. Ele avertizează că emiterea unui act normativ care să permită neplata integrală a drepturilor salariale recunoscute prin hotărâri judecătorești reprezintă un atac direct la independența justiției.

Proiectul de ordonanță de urgență propus de Guvern prevede emiterea de titluri de plată pentru sumele reprezentând drepturi salariale restante, eșalonate pe o perioadă de 7 ani, fără dobânzi și cu interdicția executării silite pe durata acestui interval. Sindicatele susțin că această mișcare lasă forța executorie a hotărârilor judecătorești fără conținut și reprezintă o încălcare a principiilor statului de drept.

De asemenea, sindicatele acuză Guvernul de discriminare și încălcare a principiului egalității, deoarece măsurile propuse afectează exclusiv salariații din sistemul judiciar.

Cu un trecut recent de condamnare la CEDO pentru refuzul sau executarea întârziată a hotărârilor judecătorești, Guvernul se confruntă acum cu o reacție puternică din partea personalului din sistemul judiciar, care amenință cu blocarea totală a activității în instanțe și parchete în cazul nerespectării revendicărilor lor.

TransilvaniaTV.ro - Abonamente - Accesează multiple beneficii