București, 14 decembrie 2023 – Într-un act de protest semnificativ, personalul din sistemul judiciar și-a suspendat activitătea la nivelul instanțelor și parchetelor din întreaga țară pentru o perioadă de 4 ore, începând cu ora 10:00 până la ora 14:00 în data de 14 decembrie 2023. Demersul vine ca reacție la neîndeplinirea revendicărilor salariale și la intenția Guvernului de a emite titluri de plată în locul sumelor restante stabilite prin hotărâri judecătorești și acte administrative.

Cu revendicări legate de alinierea salarială și plata integrală a drepturilor salariale restante, sindicatele din sistemul judiciar atrag atenția asupra lipsei de soluționare a problemelor și a atacurilor la adresa independenței justiției.

Principala nemulțumire a personalului din sistemul judiciar privește neîndeplinirea revendicărilor salariale, iar faptul că Guvernul intenționează să transforme drepturile salariale restante în titluri de plată reprezintă o mișcare controversată. Suspendarea activității este o formă radicală de protest împotriva acestor măsuri.

Sindicatele solicită Guvernului să respecte hotărârile judecătorești definitive care constată inechități în salarizare ca urmare a aplicării sau neaplicării unitare a vechilor legi succesive de salarizare în sistemul judiciar. Ele avertizează că emiterea unui act normativ care să permită neplata integrală a drepturilor salariale recunoscute prin hotărâri judecătorești reprezintă un atac direct la independența justiției.

TransilvaniaTV.ro - Abonamente - Accesează multiple beneficii

Proiectul de ordonanță de urgență propus de Guvern prevede emiterea de titluri de plată pentru sumele reprezentând drepturi salariale restante, eșalonate pe o perioadă de 7 ani, fără dobânzi și cu interdicția executării silite pe durata acestui interval. Sindicatele susțin că această mișcare lasă forța executorie a hotărârilor judecătorești fără conținut și reprezintă o încălcare a principiilor statului de drept.

De asemenea, sindicatele acuză Guvernul de discriminare și încălcare a principiului egalității, deoarece măsurile propuse afectează exclusiv salariații din sistemul judiciar.

Cu un trecut recent de condamnare la CEDO pentru refuzul sau executarea întârziată a hotărârilor judecătorești, Guvernul se confruntă acum cu o reacție puternică din partea personalului din sistemul judiciar, care amenință cu blocarea totală a activității în instanțe și parchete în cazul nerespectării revendicărilor lor.

TransilvaniaTV.ro - Abonamente - Accesează multiple beneficii