Datele în timp real ale Agenției Internaționale a Energiei (IEA) dezvăluie o situație cu adevărat paradoxală în criza energetică din Republica Moldova și România. În ciuda faptului că România este principalul furnizor de energie pentru Republica Moldova, aceasta ajunge, ulterior, să importe din Ucraina aceleași cantități de energie pe care le exportă, însă la prețuri mult mai mari.
Pe 16 decembrie 2024, România a exportat 0,37 GWh de energie către Republica Moldova, care a redirecționat-o către Ucraina. În aceeași zi, România a importat din Ucraina exact aceeași cantitate de energie (0,37 GWh), dar la un preț mult mai ridicat, de 147,15 euro/MWh, în timp ce prețul în România era de doar 127,89 euro/MWh. Astfel, energia pe care România o furnizează la un preț mic către Republica Moldova este vândută mai departe la un preț mult mai mare, iar România ajunge să cumpere, practic, propria energie din Ucraina.
Această situație neobișnuită sugerează existența unui circuit de energie care favorizează prețuri mai mari pentru România, în ciuda faptului că sursa principală de energie provine tot din țara noastră. De asemenea, Republica Moldova beneficiază de un preț preferențial de aproximativ 90 euro/MWh pentru energia din România, în timp ce prețurile de pe piața europeană au depășit 120 euro/MWh.