Ardelean Cosmin-Vasile, consilier USR, a prezentat în cadrul ședinței Consiliului Județean Sălaj o propunere care are putea să aducă o schimbare semnificativă în gestionarea resurselor financiare ale instituțiilor publice. Propunerea vizează implementarea unui sistem de monitorizare prin GPS pentru toate autoturismele din parcul auto al CJ Sălaj și al instituțiilor subordonate acestuia.

Actualmente, cota lunară de carburant pentru vehiculele din parcul auto al CJ și al instituțiilor subordonate este de 200 litri pentru mașini generale și 500 litri pentru cele utilizate de demnitari. Aceste cote se traduc în costuri semnificative, ajungând la 18.000 lei pentru autovehiculele din aparatul CJ Sălaj (2.400 litri/an) și la 45.000 lei pentru cele utilizate de demnitari (6.000 litri/an), numai pentru consumul de carburant.

Propunerea lui Cosmin-Vasile sugerează implementarea sistemelor GPS, o practică deja adoptată cu succes în județul Bihor, unde costurile s-au redus cu 40%. Sistemele GPS sunt frecvent utilizate în sectorul privat, însă instituțiile publice unde se risipeste la greu banul public, s-au aratat reticente în a adopta această tehnologie, care nu doar că ar monitoriza traseele și activitățile vehiculelor, ci ar permite și blocarea utilizării mașinilor de serviciu în scopuri personale.

 

TransilvaniaTV.ro - Abonamente - Accesează multiple beneficii