Ilieș Bogdan - candidat independent Consiliul Local Zalău
SHOP/MAGAZIN

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT), instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu TVR Cluj și Radio România Cluj, marchează Ziua Culturii Naționale printr-un eveniment care aduce în prim plan Tezaurele Umane Vii din județ. Evenimentul, intitulat „Tradiții clujene, de Ziua Culturii Naționale,” va avea loc luni, 15 ianuarie, începând cu ora 18.00, la Sala Radio, strada Donath nr. 160.

Spectacolul va cuprinde muzică instrumentală și vocală, obiceiuri și jocuri tradiționale, dar și lucrări consacrate din muzica cultă și de inspirație folclorică, scrise de compozitori români. Acestea vor fi prezentate de Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană,” sub conducerea muzicală a lui Tudor Cauacean, alături de mezzosoprana Lavinia Bocu și interpreții de muzică populară Mariana Morcan, Cosmin Mocean, Loredana Gabrian și Andreea Bogdan.

USR Salaj

Din anul 2010 până în prezent, peste 100 de români au primit din partea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale titlul de „Tezaur Uman Viu”, o inițiativă UNESCO. În urma demersurilor realizate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Clujul deține 10 titluri de „Tezaur Uman Viu”. În cadrul evenimentului dedicat Zilei Culturii Naționale, clujenii se vor putea bucura de prezența următorilor deținători ai titlului de Tezaur Uman Viu: horitorul Vasile Soporan, lutierul Nicolae Vădan, cărbunarul Iosif Bordea, fierarul Simion Drînda, țesătoarea Viorica Tripon, grupul instrumental „Zorile” din Mociu și jucăușii Dumitru Moldovan, Elisabeta Rusu și Ioan Moldovan.

Totodată, în scenă vor urca: Jucăușii de la Mociu și „Copiii Mociului,” Jucăușii de la Frata și Grupul instrumental „Lia Pop” din Frata. În cadrul spectacolului vor fi aduse în scenă și obiceiuri din vatra satului, în cadrul cărora mamele își învățau fetele muncile casnice. Grupul „Păstrătorii Tradiţiei” – Răchiţele, coord. prof. Marioara Boc, va prezenta obiceiul „Claca de gheme”.

La final, toți cei prezenți se vor putea prinde în joc, alături de Jucăușii de la Mociu și Jucăușii de la Frata, acompaniați de Grupul instrumental „Lia Pop” din Frata, iar Vasile Soporan va încânta auditoriul cu hori din Câmpia Transilvaniei. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

 

TransilvaniaTV.ro - Abonamente - Accesează multiple beneficii