Ilieș Bogdan - candidat independent Consiliul Local Zalău
SHOP/MAGAZIN

În prag de sărbători, polițiștii din cadrul IPJ Salaj au atras atenția asupra importanței respectării regulilor privind utilizarea articolelor pirotehnice, subliniind că orice abatere de la aceste norme poate implica consecințe grave.

Conform prevederilor legale, orice operațiune cu articole pirotehnice, desfășurată fără drept, constituie infracțiune, pedepsită cu închisoare sau amendă. De asemenea, regulile stricte prevăd categorii specifice de articole pirotehnice și restricții clare privind vârsta și locurile de utilizare.

USR Salaj

Constituie INFRACȚIUNE și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:

– Orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept;

– Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1 către persoanele care nu au împlinit varsta de 18 ani;

– Comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

Articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1, cum ar fi steluțe, lumânări scânteietoare sau minifacle, sunt destinate persoanelor cu vârsta peste 16 ani. În schimb, cele din categoriile F2, F3, F4, T2 și P2 sunt complet interzise publicului larg. Articolele pirotehnice de scenă din categoria T1 și cele din categoria P1 pot fi comercializate doar persoanelor care au împlinit 18 ani.

Polițiștii au mai subliniat importanța utilizării responsabile a articolelor pirotehnice de către persoanele fizice sau juridice autorizate, care trebuie să implementeze măsuri adecvate pentru protejarea persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului înconjurător.

Se impun interdicții stricte privind utilizarea articolelor pirotehnice în anumite condiții, inclusiv în intervalul orar 24.00 – 06.00, la distanță redusă față de locuințe și instalații periculoase, în zonele cu risc de alunecări de teren sau în apropierea pădurilor.

Încălcarea acestor reguli este considerată infracțiune și poate duce la pedepse cu închisoare sau amenzi. În plus, comercianții care vând articole pirotehnice către persoane sub 18 ani sau către publicul larg, cu excepția pirotehnicilor, se expun unor sancțiuni drastice.

În contextul prevenției și siguranței, Poliția recomandă respectarea strictă a reglementărilor și solicită cetățenilor să apeleze numărul de urgență 112 în caz de orice incident legat de articole pirotehnice.

TransilvaniaTV.ro - Abonamente - Accesează multiple beneficii