Zălăuanul Ioan Gușet este primul sălăjean care a reușit să se califice și să și termine un Campionat Mondial de IronMan, probabil cea mai complexă și grea întrecere sportivă.
Competiția care este încă în desfășurare are loc la Nice, Franța, iar la startul întrecerii s-au aliniat peste 2.000 de sportivi profesioniști și amatori.
Ionuț Gușet, care locuiește de mai bine de 20 de ani în Statele Unite ale Americii, la Chicago, a obținut dreptul de participare la Campionatul Mondial anul trecut și a făcut mari sacrificii pentru a participa la prestigioasa competiție.
Chiar dacă a început să practice sportul la o vârstă destul de înaintată, la sfârșitul anului 2008, la aproape 32 de ani, Ionuț a muncit mult pentru a ajunge să participe la un Campionat Mondial de IronMan.
La început a participat la curse de alergare, inspirat de cursa de maraton de la Chicago, din 2008, unde a participat ca și spectator.
Ulterior a participat la curse de tritlon, iar în 2013 a participat la prima cursă de IronMan, în statul american Wisconsin.
În cursul acestei dimineți, Ionuț a luat startul la Campionatul Mondial de IronMan care s-a desfășurat în premieră la Nice, Franța,edițiile precedente având loc la Kona (Hawaii).
Sportivul născut în Sălaj a fost încurajat în Franța de soția sa, Ioana, și cei doi copii ai săi, Ana și Lucas, precum și de nașii săi de cununie, Laura și Antoniu Chișu.
La capătul unei curse epuizante, care pentru Ionuț a durat puțin peste 13 ore, zălăuanul a trecut linia de sosire împlinindu-și un vis care părea imposibil în urmă cu 5 ani, acela de a participa la un campionat mondial.
Susținut de familie, dar și de comunitatea de români din Chicago prin Romanian United Fund, Gușet a demonstrat că nimic nu este imposibil și devine un model de inspirație pentru orice om care dorește cu adevărat să reușească.
În clasamentul general, Ionuț Gușet s-a clasat pe poziția 1.379, iar în clasamentul categoriei 45-49 de ani s-a clasat pe locul 201.
La o primă vedere rezultatul pare unul modest pentru cei mai puțin familiarizați cu astfel de competiții, dar performanța este una absolut extraordinară având în vedere faptul că pentru a participa la campionatul Mondial trebuie săobții dreptul de participare, iar când vorbim de distanța pe care a trebuit să o acopere sportivii pentru a ajunge la finalul cursei, pentru mulți ar fi greu numai să privească cum un sportiv înoată 3.800 metri apoi pedalează pe bicicletă 180 de kilometri iar la final aleargă un marathon, 42 de kilometri și 195 de metri. (Revenim cu detalii.)
