foto sursa pagina facebook Cimitire Evreiesti din Zalau -Salaj – Romania
Într-un gest impresionant de respect față de memoria înaintașilor, Dan Has, președintele Comunității Evreiești din Zalău, gestionează cu dăruire și pasiune o pagină de Facebook dedicată cimitirelor evreiești din Transilvania. Această pagină, intitulată „Cimitire Evreiești din Zalău – Salaj – Romania”, este o sursă de inspirație pentru întreaga comunitate evreiască, dar și pentru români, subliniind importanța păstrării memoriei și a curățeniei în locurile sacre, pentru că gradul de civilizație al unui popor, al unei comunități sau al unei loji se măsoară după felul în care își tratează morții și cimitirele.
Pagina Facebook, gestionată de către Dan Has, aduce în prim-plan diferite acțiuni de curățare și restaurare desfășurate în cimitirele evreiești din zona Transilvaniei. Fiecare postare este însoțită de imagini care redau eforturile depuse de membrii comunității, iar din acestea se poate deduce că avem de-a face cu evreii hasidici. Comunitatea evreiască hasidică este cunoscută pentru prezenta in Transilvania cu tradițiile sale profunde și respectul deosebit față de memoria înaintașilor lor.
O figură importantă în această comunitate a fost rabinul Yoel Teitelbaum, care în cartea sa „Vayoel Moshe” susținea că Hashem ( termen ebraic care se traduce în română ca „Domnul”, folosit de evrei ca o modalitate de a se referi la Divinitate fără a rosti numele sacru în mod direct) a adus Holocaustul deoarece mișcarea sionistă i-a determinat pe evrei să încalce „Cele Trei Jurăminte”, iar din cauza faptului că poporul evreu s-a stabilit cu forța în Eretz Yisrael, Hashem ar fi adus asupra lor distrugerea masivă. https://www.kby.org/english/torat-yavneh/view.asp?id=3970
Dincolo de această interpretare personală a acestui rabin, absolut deloc împărtășită de sioniști, comunitatea hasidica diferă mult de cea a ultra-ortodocșilor haredi, dintre care unii membri s-au remarcat recent prin acte de agresiune, precum scuipatul preoților și călugărițelor care poartă cruci sau sunt îmbrăcați în haine tradiționale. https://www.timesofisrael.com/old-city-spitting-videos-underscore-troubling-reality-for-christian-clergy/ .
Ceea ce este important de reținut este faptul că Dan Has și echipa sa, cu fiecare fotografie și poveste transmit un mesaj puternic despre respectul și atașamentul față de memoria celor care odihnesc în aceste cimitire. Cu dăruire și respect, aceștia se asigură că mormintele și pietrele funerare ale înaintașilor lor sunt restaurate și păstrate într-o stare demnă de închinăciune și recunoștință.
În această optică, ar trebui ca și românii să fie la fel de implicați și să depună eforturi pentru a menține curățenia și conservarea cimitirelor din Transilvania, cu aceeași dăruire și implicare din partea polițiștilor locali, așa cum am observat în pozele publicate pe această pagină. Din păcate, nu de puține ori am putut constata mizeria care domnește în cimitirul creștinilor din Zalău, sub privirea indiferentă a acestora și a autorităților locale.
Curățenia și păstrarea cimitirelor sunt un act de respect și recunoștință față de cei care au trăit înaintea noastră și au adus contribuții semnificative la dezvoltarea comunității romanesti intr-o zona in care nu au prea avut multre drepturi si resurse economice. Prin păstrarea curățeniei în aceste locuri sacre, ne asigurăm că memoria înaintașilor indiferent din ce comunitate sau factiune religioasă au facut parte, rămâne vie și că respectul și onoarea pentru cei plecați dintre noi sunt transmise cu mândrie generațiilor viitoare.