foto sursa pagina facebook Cimitire Evreiesti din Zalau -Salaj – Romania

Într-un gest impresionant de respect față de memoria înaintașilor, Dan Has, președintele Comunității Evreiești din Zalău, gestionează cu dăruire și pasiune o pagină de Facebook dedicată cimitirelor evreiești din Transilvania. Această pagină, intitulată “Cimitire Evreiești din Zalău – Salaj – Romania”, este o sursă de inspirație pentru întreaga comunitate evreiască, dar și pentru români, subliniind importanța păstrării memoriei și a curățeniei în locurile sacre, pentru că gradul de civilizație al unui popor sau unei comunități se măsoară după felul în care își tratează morții și cimitirele.

Pagina Facebook, gestionată de către Dan Has, aduce în prim-plan diferite acțiuni de curățare și restaurare desfășurate în cimitirele evreiești din zona Transilvaniei. Fiecare postare este însoțită de imagini care redau eforturile depuse de membrii comunității, iar din acestea se poate deduce că avem de-a face cu evreii hasidici. Comunitatea evreiască hasidică este cunoscută pentru prezenta in Transilvania cu tradițiile sale profunde și respectul deosebit față de memoria înaintașilor lor.

Cu fiecare fotografie și poveste împărtășită, Dan Has și echipa sa transmit un mesaj puternic despre respectul și atașamentul față de memoria celor care odihnesc în aceste cimitire. Cu dăruire și respect, aceștia se asigură că mormintele și pietrele funerare ale înaintașilor sunt restaurate și păstrate într-o stare demnă de închinăciune și recunoștință.

În această optică, ar trebui ca și românii să fie la fel de implicați și să depună eforturi pentru a menține curățenia și conservarea cimitirelor din Transilvania, cu aceeași dăruire și implicare din partea polițiștilor locali, așa cum am observat în pozele publicate pe această pagină. Din păcate, nu de puține ori am putut constata mizeria care domnește în cimitirul creștinilor din Zalău, sub privirea indiferentă a acestora și a autorităților locale.

TransilvaniaTV.ro - Abonamente - Accesează multiple beneficii

Curățenia și păstrarea cimitirelor sunt un act de respect și recunoștință față de cei care au trăit înaintea noastră și au adus contribuții semnificative la dezvoltarea comunității romanesti intr-o zona in care nu au prea avut multre drepturi si resurse. Prin păstrarea curățeniei în aceste locuri sacre, ne asigurăm că memoria înaintașilor indiferent din ce comunitate sau factiune religioasa au fac parte, rămâne vie și că respectul și onoarea pentru cei plecați dintre noi sunt transmise cu mândrie generațiilor viitoare.

TransilvaniaTV.ro - Abonamente - Accesează multiple beneficii