În prima parte a acestei luni, decembrie 2023, vă informăm cu privire la extinderea controalelor electronice sub pretextul luptei împotriva “violenței domestice”. Începând cu 1 ianuarie, în Sălaj și în mai multe județe din țară, polițiștii vor avea permisiunea de a emite ordine de protecție provizorie, prin care pot impune persoanelor acuzate de violență domestică să poarte (fără acordul acestora!) un dispozitiv electronic (o brățară cu un dispozitiv GPS) la solicitarea victimelor sau a presupuselor victime.

Legea a fost adoptată sub pretextul protejării victimelor violenței domestice, dar iată că ne apropiem de 1 ianuarie și IPJ Sălaj a comunicat presei locale, astazi 28.12.2023, că pentru un tânăr de 23 de ani a fost emis un ordin de protecție provizoriu, după ce acesta și-a lovit concubina de 29 de ani din Zalau.  Pe fondul consumului de alcool și a unor discuții contradictorii, acesta ar fi amenințat-o cu acte de violență și i-ar fi aplicat o lovitură în zona capului, provocându-i leziuni. Astfel, în comunicat se arată încă din titlu că acesta este “cercetat penal pentru amenințare, violență în familie și distrugere,” ori aici nu vorbim despre familie. Da, vorbim despre amenințare, violență și distrugere, dar nu în familie.

De ce ținem să precizăm acest lucru? Pentru că în ultimii ani, cu precădere în Occident (acolo unde feminismul a făcut ravagii) s-a lucrat, la declanșarea unui război între sexe, prin care se urmărește distrugerea familiei. Când vorbim despre violență, putem cădea în capcana silogismului că întotdeauna femeia este victima și întotdeauna bărbatul este agresorul. Acest lucru este categoric fals! Cinci milioane de bărbați devin victime ale violenței feminine în fiecare an; este rar ca femeile să recurgă la violență sau omor, dar si ele pot șantaja, umili și chiar distruge fizic sau economic partenerii lor. Nu afirmăm că în acest caz discutăm despre așa ceva, ci cerem doar ca IPJ Sălaj să țină cont în comunicare de diferența între concubinaj și familie, asta pentru că vorbim de două lucruri diferite.

Tot așa, violența în familie și violența în concubinaj sunt două concepte legale care pot avea suprapuneri, dar au diferențe semnificative. Violenta în familie implică orice membru al unei familii legale, indiferent de statutul civil, în schimb, violența în concubinaj se referă specific la partenerii care conviețuiesc fără a fi căsătoriți legal.

În orice situație si formă, violența este inacceptabilă și trebuie tratată cu seriozitate, însă insistăm asupra necesității de claritate în comunicarea oficială a instituțiilor, pentru a se evita perpetuarea unor stereotipuri sau interpretări greșite ale violenței domestice, ce ar putea afecta percepția asupra familiilor.

TransilvaniaTV.ro - Abonamente - Accesează multiple beneficii