Italia reintroduce temporar controale la frontiera cu Slovenia în mijlocul dezbaterilor privind aderarea la Schengen

În timp ce România se luptă cu eforturile de a adera la Acordul Schengen, Italia a luat o decizia de a reintroduce temporar controale la frontiera cu Slovenia. Palazzo Chigi a declarat că aceste controale la frontierele interne cu Slovenia vor începe la data de 21 octombrie și vor dura timp de 10 zile, prelungibile conform Regulamentului UE 2016/339.

Ministrul italian al Afacerilor Interne, Matteo Piantedosi, a subliniat că măsurile de control vor fi implementate astfel încât să asigure proporționalitatea, să fie adaptate la amenințare și calibrate pentru a minimiza impactul asupra traficului transfrontalier și a transportului de mărfuri. Dezvoltările ulterioare ale situației și eficacitatea măsurilor vor fi evaluate în mod constant, cu speranța unui revenire rapidă la libertatea completă de mișcare.

Prim-ministrul italian Giorgia Meloni a asumat în întregime responsabilitatea pentru suspendarea Acordului Schengen, care permite circulația liberă a persoanelor în Europa. Motivele invocate de Meloni includ deteriorarea situației în Orientul Mijlociu, creșterea fluxurilor migratorii, în special în zona Balcanilor, precum și considerente legate de securitatea națională.

Ministrul sloven al Afacerilor Interne, Bostjan Poklukar, a fost informat de omologul său italian, Matteo Piantedosi, cu privire la decizia Italiei de a introduce controale temporare. Slovenia, la rândul său, a subliniat importanța temporarității și proporționalității măsurilor luate, cu accent pe menținerea legăturilor culturale, de prietenie și de familie dintre locuitorii de-a lungul frontierei. Cele două țări au convenit să colaboreze în vederea aplicării acestei măsuri, și Slovenia are planuri de a introduce controale similare la frontierele sale cu Croația și Ungaria, conform informațiilor neoficiale.

TransilvaniaTV.ro - Abonamente - Accesează multiple beneficii

În aceste zile, ca urmare a reactivării amenințării teroriste din cauza crizei din Orientul Mijlociu, 9 țări europene au notificat Comisia Europeană cu privire la reintroducerea temporară a controalelor la frontiere, suspendând astfel libertatea de circulație prevăzută de Acordul Schengen.

TransilvaniaTV.ro - Abonamente - Accesează multiple beneficii