136 de academicieni, jurnaliști, autori, oameni de știință și intelectuali au semnat Declarația Westminster, o apărare fermă a libertății de exprimare. Iata declarația:

The Westminster Declaration

Noi, jurnaliști, artiști, autori, activiști, tehnologi și academicieni, ne exprimăm pentru a avertiza cu privire la creșterea cenzurii internaționale care amenință să erodeze normele democratice străvechi.

Venind din partea stângii, dreptei și centrului, suntem uniți de angajamentul nostru față de drepturile omului universale și libertatea de exprimare, și suntem profund îngrijorați de încercările de a eticheta discursul protejat ca „dezinformare”, „disinformare” și alte termeni insuficient definiți.

Abuzul acestor termeni a dus la cenzurarea oamenilor obișnuiți, a jurnaliștilor și a dizidenților în țări din întreaga lume.

TransilvaniaTV.ro - Abonamente - Accesează multiple beneficii

Această interferență cu dreptul la libertatea de exprimare îngrădește discuțiile valabile despre chestiuni de interes public urgent și subminează principiile fundamentale ale democrației reprezentative.

La nivel global, actori guvernamentali, companii de social media, universități și ONG-uri lucrează din ce în ce mai mult pentru a monitoriza cetățenii și a le lua vocea. Aceste eforturi coordonate la scară largă sunt uneori numite „Complexul Industrial al Cenzurii”.

Acest complex operează adesea prin politici guvernamentale directe. Autoritățile din India[1] și Turcia[2] au dobândit puterea de a elimina conținutul politic de pe platformele de socializare. Legislativul din Germania[3] și Curtea Supremă din Brazilia[4] criminalizează discursul politic. În alte țări, măsuri precum „Legea privind Discursul Ura” din Irlanda[5], Legea privind Crima Motivată de Ură din Scoția[6], Legea privind Siguranța Online din Regatul Unit[7] și „Legea privind Dezinformarea” din Australia[8] amenință să restrângă semnificativ libertatea de exprimare și să creeze un efect de intimidare.

Dar Complexul Industrial al Cenzurii operează și prin metode mai subtile. Acestea includ filtrarea vizibilității, etichetarea și manipularea rezultatelor motoarelor de căutare. Prin excluderea și semnalarea conținutului, cenzorii de pe rețelele de socializare au deja tăiat opiniile legale cu privire la subiecte de interes național și geopolitic. Au făcut acest lucru cu sprijinul deplin al „experților în dezinformare” și „verificatorilor de fapte” din mass-media principală, care au abandonat valorile jurnalistice ale dezbaterii și cercetării intelectuale.

După cum au arătat Fișierele Twitter, companiile tehnologice desfășoară adesea „moderarea conținutului” în coordonare cu agențiile guvernamentale și societatea civilă. Curând, Legea serviciilor digitale a Uniunii Europene va formaliza această relație, oferind date platformelor către „cercetători acreditați” din ONG-uri și mediul academic, lăsând drepturile noastre de exprimare la discreția acestor entități neselectate și necontabile.

Unii politicieni și ONG-uri[9] își propun chiar să vizeze aplicațiile de mesagerie criptate de la un capăt la altul, precum WhatsApp, Signal și Telegram.[10] Dacă criptarea de la un capăt la altul este înfrântă, nu vor mai exista căi rămase pentru conversații autentice și private în sfera digitală.

Deși dezinformarea externă între state este o problemă reală, agențiile concepute pentru a combate aceste amenințări, cum ar fi Agenția pentru Securitate Cibernetică și Infrastructură din Statele Unite, sunt tot mai des direcționate împotriva publicului. Sub pretextul prevenirii prejudiciului și protejării adevărului, discursul este tratat ca o activitate permisă, nu ca un drept inalienabil.

Recunoaștem că cuvintele pot uneori cauza ofensă, dar respingem ideea că sentimentele rănite și disconfortul, chiar dacă sunt profunde, sunt motive pentru cenzură. Discuția deschisă este pilonul central al unei societăți libere și este esențială pentru trimiterea guvernelor la răspundere, pentru protejarea grupurilor vulnerabile și pentru reducerea riscului de tiranie.

Protecția discursului nu este valabilă doar pentru opiniile cu care suntem de acord; trebuie să protejăm cu fermitate discursul pentru opiniile pe care le respingem cel mai puternic. Numai în spațiul public pot aceste opinii fi auzite și contestate corespunzător.

În plus, de-a lungul timpului, opiniile și ideile nepopulare au devenit în cele din urmă înțelepciune convențională. Prin etichetarea anumitor poziții politice sau științifice ca „dezinformare” sau „malinformare”, societatea noastră risca să rămână blocată în paradigme false care vor priva umanitatea de cunoștințele dobândite cu greu și vor anihila posibilitatea de a dobândi cunoștințe noi. Libertatea de exprimare este cea mai bună apărare împotriva dezinformării.

Atacul asupra discursului nu se referă doar la reguli și reglementări distorsionate – este o criză a umanității în sine. Fiecare campanie pentru egalitate și justiție din istorie s-a bazat pe un forum deschis pentru a-și exprima dezacordul. În nenumărate exemple, inclusiv abolirea sclaviei și mișcarea pentru drepturile civile, progresul social a depins de libertatea de exprimare.

Nu dorim ca copiii noștri să crească într-o lume în care trăiesc cu frica de a-și exprima gândurile. Vrem să crească într-o lume în care ideile lor pot fi exprimate, explorează și dezbatute deschis – o lume pe care fondatorii democrațiilor noastre au prevăzut-o când au consfințit libertatea de exprimare în legile și constituțiile noastre.

Primul Amendament al Statelor Unite este un exemplu puternic despre cum dreptul la libertatea de exprimare, a presei și a conștiinței poate fi ferm protejat în conformitate cu legea. Nu trebuie să fim de acord cu SUA pe fiecare chestiune pentru a recunoaște că aceasta este o „primă libertate” vitală de la care derivă toate celelalte libertăți. Este numai prin libertatea de exprimare că putem denunța încălcările drepturilor noastre și lupta pentru noi libertăți.

Există și o protecție internațională clară și robustă a libertății de exprimare. Declarația Universală a Drepturilor Omului (DUDH)[11] a fost redactată în 1948 în urma atrocităților comise în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Articolul 19 al DUDH stipulează: „Fiecare persoană are dreptul la libertatea de opinie și de exprimare; acest drept include libertatea de a deține opinii fără interferență și de a căuta, primi și comunica informații și idei prin orice mijloace și fără a ține seama de frontiere.” Deși poate fi necesar ca guvernele să reglementeze anumite aspecte ale rețelelor de socializare, cum ar fi limitele de vârstă, aceste reguli nu ar trebui niciodată să încalce dreptul uman la libertatea de exprimare.

După cum este clarificat de Articolul 19, corolarul dreptului la libertatea de exprimare este dreptul la informație. Într-o democrație, nimeni nu are monopol asupra a ceea ce este considerat adevăr. Mai degrabă, adevărul trebuie descoperit prin dialog și dezbatere – și nu putem descoperi adevărul fără a permite posibilitatea erorii.

Cenzura în numele „păstrării democrației” inversează ceea ce ar trebui să fie un sistem de jos în sus al reprezentării într-un sistem de control ideologic de sus în jos. Această cenzură este în cele din urmă contraproductivă: ea seamănă neîncredere, încurajează radicalizarea și delegitimează procesul democratic.

De-a lungul istoriei umane, atacurile asupra libertății de exprimare au fost un precursor pentru atacurile asupra tuturor celorlalte libertăți. Regimurile care au erodat libertatea de exprimare au slăbit întotdeauna și au afectat alte structuri democratice de bază. În același mod, elitelor care susțin cenzura astăzi le subminează, de asemenea, democrația. Ceea ce s-a schimbat însă este scala largă și instrumentele tehnologice prin care cenzura poate fi pusă în aplicare.

Credem că libertatea de exprimare este esențială pentru a asigura siguranța noastră împotriva abuzurilor puterii de stat – abuzuri care, în istorie, au reprezentat întotdeauna o amenințare mult mai mare decât cuvintele unor indivizi singuri sau chiar a grupurilor organizate. În numele bunăstării și a înfloririi umane, facem următoarele trei apeluri la acțiune.

Cerem guvernelor și organizațiilor internaționale să își îndeplinească responsabilitățile față de popor și să susțină Articolul 19 al DUDH.

Cerem corporațiilor tehnologice să se angajeze să protejeze piața publică digitală așa cum este definită în Articolul 19 al DUDH și să se abțină de la cenzura politică, de la cenzurarea vocilor disidente și de la cenzurarea opiniilor politice.

Și în cele din urmă, cerem publicului larg să se alăture luptei pentru a-și păstra drepturile democratice. Schimbările legislative nu sunt suficiente. Trebuie să construim, de asemenea, o atmosferă de libertate de exprimare de jos în sus, respingând climatul intoleranței care încurajează auto-cenzura și care creează tensiuni personale inutile pentru mulți. În loc de frică și dogmatism, trebuie să adoptăm cercetarea și dezbaterea.

Ne alăturăm pentru dreptul tău de a pune întrebări. Argumentele aprinse, chiar și cele care pot provoca disconfort, sunt mult mai bune decât absența argumentelor.

Cenzura ne privează de bogăția vieții în sine. Libertatea de exprimare este fundamentul pentru crearea unei vieți cu sens și pentru o umanitate înfloritoare – prin artă, poezie, dramă, poveste, filozofie, cântec și multe altele.

Această declarație a fost rezultatul unei întâlniri inițiale a campionilor libertății de exprimare din întreaga lume care s-au întâlnit la Westminster, Londra, la sfârșitul lunii iunie 2023. Ca semnatari ai acestei declarații, avem dezacorduri politice și ideologice fundamentale. Cu toate acestea, este numai prin colaborare că vom învinge forțele cenzurii care ne înconjoară, astfel încât să putem menține capacitatea noastră de a ne dezbate și a ne provoca reciproc. Semnăm Declarația Westminster.

Semnatari:

Matt Taibbi, Journalist, US

Michael Shellenberger, Public, US

Jonathan Haidt, Social Psychologist, NYU, US

John McWhorter, Linguist, Columbia, Author, US

Steven Pinker, Psychologist, Harvard, US

Julian Assange, Editor, Founder of Wikileaks, Australia

Tim Robbins, Actor, Filmmaker, US

Nadine Strossen, Professor of Law, NYLS, US

Glenn Loury, Economist, USA

Richard Dawkins, Biologist, UK

John Cleese, Comedian, Acrobat, UK

Slavoj Žižek, Philosopher, Author, Slovenia

Jeffrey Sachs, Columbia University, US

Oliver Stone, Filmmaker, US

Edward Snowden, Whistleblower, US

Greg Lukianoff, President and CEO Foundation for Individual Rights and Expression, USA

Stella Assange, Campaigner, UK

Glenn Greenwald, Journalist, US

Claire Fox, Founder of the Academy of Ideas, UK

Dr. Jordan B. Peterson, Psychologist, Author, Canada

Bari Weiss, Journalist, USA

Peter Hitchens, Author, Journalist, UK

Niall Ferguson, Historian, Stanford, UK

Matt Ridley, Journalist, Author, UK

Melissa Chen, Journalist, Spectator, Singapore/US

Yanis Varoufakis, Economist, Greece

Peter Boghossian, Philosopher, Founding Faculty Fellow, University of Austin, US

Michael Shermer, Science Writer, US

Alan Sokal, Professor of Mathematics, UCL, UK

Sunetra Gupta, Professor of Theoretical Epidemiology, Oxford, UK

Jay Bhattacharya, Professor, Stanford, US

Martin Kulldorf, Professor of Medicine (on leave), Harvard, US

Aaron Kheiriaty, Psychiatrist, Author, USA

Chris Hedges, Journalist, Author, USA

Lee Fang, Independent Journalist, US

Alex Gutentag, Journalist, US

Iain McGilchrist, Psychiatrist, Philosopher, UK

Ayaan Hirsi Ali, Human Rights Activist, Author, Netherlands

Konstantin Kisin, Author, UK

Leighton Woodhouse, Public, US

Andrew Lowenthal, liber-net, Australia

Aaron Mate, Journalist, USA

Izabella Kaminska, Journalist, The Blind Spot, UK

Nina Power, Writer, UK

Kmele Foster, Journalist, Media Entrepreneur, USA

Toby Young, Journalist, Free Speech Union, UK

Winston Marshall, Journalist, The Spectator, UK

Jacob Siegel, Tablet, US/Israel

Ulrike Guerot, Founder of European Democracy Lab, Germany

Heather E. Heying, Evolutionary Biologist, USA

Bret Weinstein, Evolutionary Biologist, USA

Martina Pastorelli, Independent Journalist, Italy

Leandro Narloch, Independent Journalist, Brazil

Ana Henkel, Independent Journalist, Brazil

Mia Ashton, Journalist, Canada

Micha Narberhaus, The Protopia Lab, Spain/Germany

Alex Sheridan, Free Speech Ireland

Ben Scallan, Gript Media, Ireland

Thomas Fazi, Independent Journalist, Italy

Jean F. Queralt, Technologist, Founder @ The IO Foundation, Malaysia/Spain

Phil Shaw, Campaigner, Operation People, New Zealand

Jeremy Hildreth, Independent, UK

Craig Snider, Independent, US

Eve Kay, TV Producer, UK

Helen Joyce, Journalist, UK

Dietrich Brüggemann, Filmmaker, Germany

Adam B. Coleman, Founder of Wrong Speak Publishing, US

Helen Pluckrose, Author, US

Michael Nayna, Filmmaker, Australia

Paul Rossi, Educator, Vertex Partnership Academics, US

Juan Carlos Girauta, Politician, Spain

Andrew Neish, KC, UK

Steven Berkoff, Actor, Playright, UK

Patrick Hughes, Artist, UK

Adam Creighton, Journalist, Australia

Julia Hartley-Brewer, Journalist, UK

Robert Cibis, Filmmaker, Germany

Piers Robinson, Organization for Propaganda Studies, UK

Dirk Pohlmann, Journalist, Germany

Mathias Bröckers, Author, Journalist, Germany

Kira Phillips, Documentary Filmmaker, UK

Diane Atkinson, Historian, Biographer, UK

Eric Kaufmann, Professor of Politics, Birkbeck, University of London, Canada

Laura Dodsworth, Journalist and Author, UK

Nellie Bowles, Journalist, USA

Andrew Tettenborn, Professor of Law, Swansea University, UK

Julius Grower, Fellow, St. Hugh’s College, UK

Nick Dixon, Comedian, UK

Dominic Frisby, Comedian, UK

James Orr, Professor, University of Cambridge, UK

Andrew Roberts, Historian, UK

Robert Tombs, Historian, UK

Ben Schwarz, Journalist, USA

Xavier Azalbert, Investigative Scientific Journalist, France

Doug Stokes, International Relations Professor, University of Exeter, UK

James Allan, Professor of Law, University of Queensland, UK

David McGrogan, Professor of Law, Northumbria University, UK

Jacob Mchangama, Author, Denmark

Nigel Biggar, Chairman, Free Speech Union, UK

David Goodhart, Journalist, Author, UK

Catherine Austin Fitts, The Solari Report, Netherlands

Matt Goodwin, Politics Professor, University of Kent, UK

Catherine Liu, Cultural theorist, Author, USA

Stefan Millius, Journalist, Switzerland

Philip Hamburger, Professor of Law, Columbia, USA

Rueben Kirkham, Co-Director, Free Speech Union of Australia, Australia

Jeffrey Tucker, Author, USA

Sarah Gon, Director, Free Speech Union, South Africa

Dara Macdonald, Co-Director, Free Speech Union, Australia

Jonathan Ayling, Chief Executive, Free Speech Union, New Zealand

David Zweig, Journalist, Author, USA

Juan Soto Ivars, Author, Spain

Colin Wright, Evolutionary Biologist, USA

Gad Saad, Professor, Evolutionary Behavioral Scientist, Author, Canada

Robert W. Malone, MD, MS, USA

Jill Glasspool-Malone, PhD., USA

Jordi Pigem, Philosopher, Author, Spain

Holly Lawford-Smith, Associate Professor in Political Philosophy, University of Melbourne, Australia

Michele Santoro, Journalist, TV host, Presenter, Italy

Dr. James Smith, Podcaster, Literature Scholar, RHUL, UK

Francis Foster, Comedian, UK

Coleman Hughes, Writer, Podcaster, USA

Marco Bassani, Political Theorist, Historian, Milan University, Italy

Isabella Loiodice, Professor of Comparative Public Law, University of Bari, Italy

Luca Ricolfi, Professor, Sociologist, Turin University, Italy

Marcello Foa, Journalist, Former President of Rai, Italy

Andrea Zhok, Philosopher, University of Milan, Italy

Paolo Cesaretti, Professor of Byzantine Civilization, University of Bergamo, Italy

Alberto Contri, Mass Media Expert, Italy

Carlo Lottieri, Philosopher, University of Verona, Italy

Alessandro Di Battista, Political activist, Writer, Italy

Paola Mastrocola, Writer, Italy

Carlo Freccero, Television Author, Media Expert, Italy

Giorgio Bianchi, Independent Journalist, Italy

Nello Preterossi, Professor, University of Salerno, Scientific Director of the Italian Institute for Philosophical Studies, Italy

Efrat Fenigson, Journalist, Podcaster, Israel

Eli Vieira, Journalist, Genetic Biologist, Brazil

Stephen Moore, Author and Analyst, Canada

 1. Pahwa, Nitish. ‘Twitter Blocked a Country.’ Slate Magazine, 1 Apr. 2023, slate.com/technology/2023/04/twitter-blocked-pakistan-india-modi-musk-khalistan-gandhi.html.

 2. Stein, Perry. ‘Twitter Says It Will Restrict Access to Some Tweets before Turkey’s Election.’ The Washington Post, 15 May 2023, www.washingtonpost.com/technology/2023/05/13/turkey-twitter-musk-erdogan/.

 3. Hänel, Lisa. ‘Germany criminalizes denying war crimes, genocide.’ Deutsche Welle, 25 Nov. 2022, https://www.dw.com/en/germany-criminalizes-denying-war-crimes-genocide/a-63834791

 4. Savarese, Mauricio, and Joshua Goodman. ‘Crusading Judge Tests Boundaries of Free Speech in Brazil.’ AP News, 26 Jan. 2023, apnews.com/article/jair-bolsonaro-brazil-government-af5987e833a681e6f056fe63789ca375.

 5. Nanu, Maighna. ‘Irish People Could Be Jailed for “Hate Speech”, Critics of Proposed Law Warn.’ The Telegraph, 17 June 2023, www.telegraph.co.uk/world-news/2023/06/1  7/irish-people-jailed-hate-speech-new-law/?WT.mc_id=tmgoff_psc_ppc_us_news_dsa_generalnews.

 6. The Economist Newspaper. (n.d.). Scotland’s new hate crime act will have a chilling effect on free speech. The Economist. https://www.economist.com/the-world-ahead/2021/11/08/scotlands-new-hate-crime-act-will-have-a-chilling-effect-on-free-speech

 7. Lomas, Natasha. ‘Security Researchers Latest to Blast UK’s Online Safety Bill as Encryption Risk.’ TechCrunch, 5 July 2023, techcrunch.com/2023/07/05/uk-online-safety-bill-risks-e2ee/.

 8. Al-Nashar, Nabil. ‘Millions of Dollars in Fines to Punish Online Misinformation under New Draft Bill.’ ABC News, 25 June 2023, www.abc.net.au/news/2023-06-25/fines-to-punish-online-misinformation-under-new-draft-bill/102521500.

 9. ‘Cryptochat.’ Meedan, meedan.com/project/cryptochat. Accessed 8 July 2023.

 10. Lomas, Natasha.’Security Researchers Latest to Blast UK’s Online Safety Bill as Encryption Risk.’ TechCrunch, 5 July 2023, techcrunch.com/2023/07/05/uk-online-safety-bill-risks-e2ee/.

 11. United Nations General Assembly. The Universal Declaration of Human Rights (UDHR). New York: United Nations General Assembly, 1948.

TransilvaniaTV.ro - Abonamente - Accesează multiple beneficii