
Licitația pentru proiectul tram-trenului de la Oradea, în valoare de 250 de milioane de euro, cea mai mare investiție în transportul public local, va fi lansată în primăvara acestui an, a anunțat vineri, într-o conferință de presă, directorul general al SC Oradea Transport Local (OTL) SA, Adrian Revnic.
‘După ce au fost realizate caietele de sarcini, în această primăvară se va da drumul la licitația pentru lucrările de execuție, pe opt loturi. Am ajuns cu caietele de sarcini la final și va avea opt loturi, din care șapte pentru infrastructură și un lot pentru material rulant’, a afirmat directorul companiei OTL.
Proiectul prevede extinderea rețelei de tramvai pe liniile de tren, prin care Oradea se va conecta Oradea cu localitățile din jur, pe o rută de 32 de kilometri. Noua rețea va conecta Municipiul Oradea, pe mai multe direcții, cu Aeroportul Oradea, Sânmartin – Băile 1 Mai – Băile Felix (Cordău), Borș (Parcul industrial) și Sântandrei – Girișu de Criș – Toboliu – Cheresig. Se va folosi și partea de infrastructură CFR existentă între Oradea Vest, Gara centrală, Oradea Est.
‘Prin acest proiect vom reuși să dezvoltăm infrastructura și rețeaua de tramvai din Oradea și zona metropolitană, amplificând potențialul acesteia și mărind numărul de kilometri pe care putem să-i deservim cu flota actuală. Ea este făcută în așa fel încât acele vehicule să poată circula și pe linia de tramvai. Vagoanele de tram-tren nu sunt diferite ca aspect de tramvaie, au același ecartament, sarcina pe osie se încadrează în legislație, cu multe avantaje pentru călători’, a afirmat Adrian Revnic.
El a subliniat că acest proiect unic în țară și în regiune va oferi șansa amplificării dezvoltării economice a orașului Oradea și localităților din jur.
‘Este un proiect unic în România, unic în Europa centrală vorbind pe partea de vehicule electrice; există un proiect similar, mult mai mic, la Szeged unde folosesc un vehicul cu motor termic. Noi vom avea doar vehicule electrice. Proiectul oferă foarte multe avantaje. Toată zona metropolitană ce va fi deservită de aceste vehicule are șansa de a se dezvolta economic și din punct de vedere al calității vieții, pentru navetiști și afaceri’, a afirmat directorul OTL.
Potrivit unei informări a CJ Bihor, ar urma să fie achiziționate 13 astfel de vehicule, în valoare totală de circa 110 milioane de euro, inclusiv TVA. Întregul proiect, estimat la 250 de milioane de euro, ar urma să fie finanțat cu fonduri europene, prin Programul Transporturi – Axa 6 – Trenuri Metropolitane.
Proiectul Tram-train, a punctat Revnic, este și ‘o provocare’ în privința organizării și derulării, fiind realizat în cadrul unui parteneriat între Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Oradea Transport Local (OTL), Asociația Zona Metropolitană Oradea (ZMO) și Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO). De asemenea, implică o colaborare intensă cu Ministerul Transporturilor și cu CFR.
În cadrul proiectului, se vor reabilita și electrifica două linii de cale ferată neutilizate în prezent, cu o lungime totală de 25,2 kilometri, asigurând legătura între Oradea și localitățile din zona metropolitană, inclusiv stațiunile Băile Felix și Băile 1 Mai.
Rețeaua va fi completată cu două conexiuni noi, cu o lungime totală de 1,8 kilometri, care vor lega liniile feroviare reabilitate de rețeaua municipală de tramvai. De asemenea, se vor construi 5,2 kilometri de linii noi pentru tram-tren, extinzând astfel infrastructura de transport către zonele industriale vest și sud, inclusiv către Aeroportul Internațional Oradea. Proiectul include și electrificarea unei porțiuni de patru kilometri din magistrala Oradea-Arad, unde traseul este comun cu cel al tram-trenului.
Rețeaua va avea 29 de stații moderne, pentru a deservi călătorii pe întreg traseul. De asemenea, se vor amenaja două parcări de tip park&ride la capetele de traseu.
Flota actuală a OTL numără 60 de tramvaie și 120 de autobuze, la care vor mai adăuga, în acest an, 30 autobuze electrice BYD noi, 9 tramvaie noi Astra Imperio și cele 13 tram-trenuri.
Conducerea OTL a informat, în conferința de presă de vineri, că bilanțul anului 2004 cuprinde demararea a două proiecte importante, cu finanțare UE: modernizarea depoului de tramvaie Salca, valoare 22 milioane de euro, și noua autobază pentru autobuzele electrice, din Parcul industrial II, în valoare de 18 milioane euro.
Directorul Revnic a menționat și Școala proprie de șoferi și vatmani, care a produs, anul trecut, prima generație. S-au eliminat astfel o serie de probleme cu personalul navigant, ce trebuia instruit la Arad.
De asemenea, a fost evidențiată o creștere clară a numărului de persoane care folosesc mijloacele de transport în comun, mai ales la elevi și studenți. A crescut foarte mult și numărul kilometrilor efectuați în oraș, ceea ce arată extinderea rețelei către zone și cartiere cu densitate mai mică a populației. OTL a încheiat anul 2024 cu un profit de 2%, circa 600.000 de lei.