
Românii votează, duminică, la alegerile parlamentare 2024, în urma cărora vor fi aleși, pe listele partidelor, cei 137 de senatori și 332 de deputați din Parlamentul României. Scrutinul are loc într-un context tensionat, în care Biroul Electoral Central renumără cele peste 9,4 milioane de voturi de la primul tur al prezidențialelor, după decizia fără precedent a Curții Constituționale în scrutinul în care independentul Călin Georgescu a ieșit pe primul loc, Elena Lasconi (USR) pe doi, iar premierul PSD Marcel Ciolacu pe locul trei.
Alegerile parlamentare 2024 au început duminică dimineață la ora 7:00 și în România, iar urnele se vor închide la ora 21.00 în cele 8.968 de secţii de votare de pe teritoriul țării. Diaspora a început să voteze încă de vineri seară, în străinătate fiind deschise 950 de secții. În total, pe listele permanente sunt puțin peste 18 milioane de alegători.
Vor face sondaje exit-poll două institute de sondare, CURS și ARA, iar primele estimări vor veni la ora 21.00.
În timp ce au loc alegerile parlamentare 2024, BEC renumără voturile de la primul tur al prezidențialelor, iar CCR a anunțar că va da luni o decizie pe solicitarea depusă de candidatul Cristian Terheş de anulare a rezultatelor din 24 noiembrie.
Cum poate afla un alegător secția de votare la care e arondat. Unde votezi dacă ai viză de flotant
Alegătorii pot vota în țară la alegerile parlamentare 2024 acolo unde sunt arondați potrivit adresei de domiciliu sau de reședință:
- în localitatea de domiciliu sau reședință, la secția unde sunt arondați.
- în localitatea de domiciliu (adresa din cartea de identitate/buletin) dacă nu au altă reședință sau dacă nu au depus cerere pentru viza de flotant la birourile pentru evidența persoanelor pentru înregistrarea reședinței (dacă nu e înregistrată reședința nu se poate vota pentru lista din județul respectiv), pe liste permanente.
- în orice altă secție de votare, în afara localității unde au reședința sau domiciliul, pe liste suplimentare, dar doar în cadrul aceluiași județ, care este o circumscripție. În București nu puteți vota în alt sector.
În localitatea de reședință (unde au viza de flotant), se poate vota astfel:
- pe listele permanente, dacă au depus în prealabil o cerere la primăria (printr-o solicitate depusă personal sau prin poștă) respectivă cu 45 de zile înainte de data alegerilor (17 septembrie), pentru înscrierea în Registrul Electoral. Înregistrarea este valabilă doar pentru scrutinul respectiv.
- pe listele suplimentare: alegătorii cu viză de flotant care nu au depus cererea de înscriere în Registrul Electoral cu adresa de reședință. Dacă alegătorul are viza de flotant, dar nu s-a înscris în Registrul Electoral, poate vota fie la adresa de domiciliu pe liste permanente, fie unde are reședința, pe liste suplimentare (nu în ambele).
Pentru a afla la ce secţie de votare sunt arondaţi, alegătorii pot introduce datele personale pe site-ul dedicat https://www.registrulelectoral.ro/
De ce acte ai nevoie pentru a vota
La alegerile parlamentare 2024 cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România care în 1 decembrie, ziua alegerilor parlamentare 2024, se află în țară își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în România în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării:
- cartea de identitate;
- cartea electronică de identitate;
- cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate;
- paşaportul diplomatic;
- paşaportul diplomatic electronic;
- paşaportul de serviciu;
- paşaportul de serviciu electronic;
- carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.
A doua zi de vot pentru românii din străinătate la alegerile parlamentare 2024
Românii din străinătate au la dispoziție două zile pentru a vota la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor: sâmbătă, 30 noiembrie, și duminică, 1 decembrie.
Votul la acest scrutin a început vineri la 20.00 ora României, când s-a deschis secţia de votare organizată la Auckland, Noua Zeelandă, la ora locală 7.00.
La alegerile parlamentare 2024 cetăţenii români cu domiciliul în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în străinătate, în baza unuia dintre următoarele acte de identitate:
- paşaportul simplu, cu menţionarea ţării de domiciliu;
- paşaportul simplu temporar, cu menţionarea ţării de domiciliu;
- paşaportul simplu electronic, cu menţionarea ţării de domiciliu.
La alegerile parlamentare 2024, alegătorii cu reședința în străinătate vor putea vota pe baza unui act de identitate românesc și a unui document emis de autoritățile străine, care dovedește dreptul legal de ședere în străinătate pe o durată mai mare de 90 de zile, precum:
- cartea de identitate, cartea electronică de identitate,
- cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; pașaportul diplomatic,
- pașaportul diplomatic electronic
- pașaportul de serviciu,
- pașaportul de serviciu electronic
- pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar.
Peste 6.300 de candidați de la 31 de partide pe buletinele de vot
Alegerile parlamentare 2024 de duminică vor stabili componența Parlamentului pentru următorii patru ani. Vor fi aleși 332 de deputați și 137 de senatori.
Peste 6.330 de persoane candidează pentru o funcție de deputat sau senator, din partea a 31 de partide și a 19 organizații ale minorităților naționale.
Cei mai mulți candidați vin de la PSD, apoi în top urmează SOS România (partidul Dianei Șoșoacă), PNL, AUR, Forța Dreptei (condus de Ludovic Orban), UDMR și USR.
Un deputat va reprezenta 70.000 de locuitori, iar un senator 160.000 de votanți. Diaspora va avea 2 senatori și 4 deputați.