Programul multianual de cooperare interetnică și bilingvism în administrație al Consiliului Județean Harghita: găsirea soluțiilor pentru o conviețuire interetnică armonioasă

Consiliul Județean Harghita a lansat un program multianual de cooperare interetnică și bilingvism în administrație cu scopul de a îmbunătăți relațiile interetnice și de a promova o conviețuire pașnică între comunitățile locale. Programul își propune să găsească soluții prin organizarea de mese rotunde și prin colectarea de date prin intermediul unui chestionar cu privire la problemele identificate la nivelul comunității.

În cadrul programului au fost organizate până în prezent cinci mese rotunde cu reprezentanți ai instituțiilor responsabile cu educația din județul Harghita. La întâlnirea din 2 martie, aceștia și-au exprimat aprecierea pentru interesul acordat de Consiliul Județean Harghita în aflarea opiniilor lor și au subliniat importanța comunicării interetnice și a activităților comune, cum ar fi taberele în care să interacționeze elevi ai ambelor etnii și programe culturale comune.

De asemenea, a fost realizat un chestionar pentru identificarea problemelor și au fost identificate mai multe categorii de probleme, printre acestea numărându-se: necunoașterea limbii române, care generează bariere lingvistice, mediul politic care determină apariția unor tensiuni artificiale, lipsa de comunicare interetnică și a programelor culturale comune ceea ce împiedică cunoașterea reciprocă, toleranța și respectul, dezinformarea de la nivelul mass-mediei, neacceptarea, intoleranța, nerespectarea simbolurilor naționale și necunoașterea reciprocă a istoriei. Au fost totodată și respondenți care nu au identificat probleme la nivelul relațiilor interetnice.

Colectarea informațiilor continuă, chestionarul fiind disponibil pentru completare până la finalul anului 2023: https://www.survio.com/survey/d/A9H4F7B6W8H6N7X7O
În perioada următoare vor mai fi organizate mese rotunde cu reprezentanții unităților administrativ-teritoriale, mediului de afaceri, instituțiilor de educație și cultură.
Beneficiarii acestui program sunt reprezentanții instituțiilor administrației publice locale, specialiștii din administrația publică, sfera culturală, educațională, reprezentanții societății civile, populația județului Harghita.

TransilvaniaTV.ro - Abonamente - Accesează multiple beneficii

“Dorim să identificăm problemele de la nivelul comunității cu scopul de a găsi soluții pentru rezolvarea acestora. Promovăm importanța conceptului de colaborare, de aceea, pentru a realiza acest deziderat, avem nevoie de inputuri din partea părților interesate. Sunt convins că ceea ce vom obține prin acest program va constitui un punct de pornire și un bun exemplu pentru comunitățile multilingvistice de la nivel național” a declarat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.

TransilvaniaTV.ro - Abonamente - Accesează multiple beneficii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.