Oradea, România – Un moment surprinzător în istoria orașului Oradea și a Transilvaniei: In timp ce statuia lui Mihai Viteazul a fost demontată, s-a facut loc statuii lui Ladislau al Ungariei…

Mihai Tîrnoveanu, reprezentant al organizației “Calea Neamului”, a adus atenția asupra unei listei de monumente ale personalităților românești care au fost demolate sau reamplasate în Transilvania. El subliniază că aceste acțiuni nu pot fi privite drept simple coincidențe și că ele fac parte dintr-o strategie mai amplă de a estompa identitatea, istoria și memoria națională românească din regiune:

“A fost o “întâmplare” că la Sibiu în loc de Horea, Cloșca și Crișan, în centru este călăul lor, Brukenthal. A fost o “întâmplare” că la Turda, Avram Iancu încurca “arhitectura” fondurilor europene din centrul orașului. A fost tot o întâmplare că la Carei s-a proțapit tot în centru, statuia autorului imnului Ungariei în timp ce Monumetul Ostașului Român va fi îngrădit de plăci din beton? Tot o “întâmplare” a fost si că la Alba Iulia, acolo unde de 1 Decembrie defilează unii în uniformele Armatei Imperiale Habsburgice, s-a ridicat statuia lui Bethlem, fost principe al Transilvaniei. Tot “întâmplare” a fost că Emanuil Gojdu, tot la Oradea, a fost mutat din centru intr-un parc, iar Mihai Eminescu a stat intr-o cușcă de lemn vreo 4 ani… “Întâmplător”, la Cluj-Napoca, Lucian Blaga, Mihai Eminescu si Memorandiștii au fost lăsați fără soclu și fără nume. Desigur tot întâmplător, la Valea Uzului unii nu au loc de crucile eroilor armatei române… Dar cine a fost sceptic și a considerat toate astea doar niște “întâmplări”, se mai îndoiește acum că de fapt totul se înscrie într-o strategie de ștergere a identității, istoriei, memoriei naționale românești din Transilvania? Adică mai clar de atât, ce vreți: în locul lui Mihai Viteazu este Ladislau al Ungariei!”

TransilvaniaTV.ro - Abonamente - Accesează multiple beneficii