Ilieș Bogdan - candidat independent Consiliul Local Zalău
SHOP/MAGAZIN

Cu plăți în întârziere în continuă creștere pentru facturile de energie electrică, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunțat posibilitatea de plată în rate a acestora, în încercarea de a ajuta consumatorii să-și gestioneze mai bine bugetul. Cu toate acestea, această măsură pare nu e deloc una eficientă și poate chiar să agraveze situația financiară a consumatorilor.

Potrivit unui recent comunicat de presă al ANRE, consumatorii pot solicita un anumit mod de eșalonare a facturilor în cazul în care acestea sunt întârziate cu câteva luni. În teorie, aceasta ar trebui să ofere un timp suplimentar pentru a-și achita datoria, însă în realitate, acest proces birocratic poate fi extrem de dificil și costisitor pentru consumatori.

USR Salaj

Deși această măsură poate părea un pas înainte în gestionarea datoriilor, în realitate, aceasta nu abordează problema reală a întârzierilor în facturare și poate chiar agrava situația financiară a consumatorilor. În loc să încurajeze furnizorii de energie electrică să trimită facturile la timp, această măsură îi încurajează să continue să emită facturi târzii și să nu își asume responsabilitatea pentru acest lucru.

În plus, procesul birocratic de eșalonare poate fi destul de costisitor pentru consumatori, în special pentru cei cu venituri reduse sau care se confruntă cu alte dificultăți financiare. Aceștia ar putea fi nevoiți să plătească taxe suplimentare pentru această opțiune de plată și ar putea fi expuși unor penalități pentru întârzieri ulterioare.

În loc să abordeze problema reală a întârzierilor în facturare, ANRE și furnizorii de energie electrică ar trebui să se concentreze pe găsirea unor soluții care să prevină aceste întârzieri și să ofere o mai bună protecție financiară pentru consumatori. Acest lucru ar putea fi realizat prin îmbunătățirea sistemelor de facturare și plata online, precum și prin promovarea unor politici de facturare mai transparente și juste.

TransilvaniaTV.ro - Abonamente - Accesează multiple beneficii