Pe 6 august, comunitatea sălăjeană a marcat cu solemnitate și onoare împlinirea a 422 de ani de la Bătălia de la Guruslău, un moment istoric crucial în istoria României. Dealul Guruslăului a fost mărturia vizuală a unui eveniment memorabil, atrăgând mii de locuitori ai zonei pentru a omagia această bătălie eroică și pentru a păstra vie amintirea ultimei victorii a lui Mihai Viteazul.

Sălăjenii s-au adunat pentru a asista la un ceremonial militar și religios de deschidere al evenimentului. Monumentul dedicat marelui voievod a fost înfrumusețat cu coroane de flori, simbol al respectului față de trecut și față de eroii care au marcat destinele națiunii.

Demonstrațiile militare au captivat atenția participanților, punând în lumină curajul și abnegația soldaților din trecut. Tragerile de instrucție cu tunuri de artilerie ale Regimentului 69 Artilerie Mixtă “Silvania”, parașutările spectaculoase ale Batalionului 53 Comando “Smaranda Brăescu” și exercițiile de mânuire a armamentului ale Brigăzii 30 Gardă “Mihai Viteazul” au readus în prim-plan evenimentul istoric și semnificația sa.

Standurile instituțiilor prezente, printre care Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj, Inspectoratul de Jandarmi Județean Sălaj, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Porolissum” al Județului Sălaj, Forțele pentru Operații Speciale Române, Biblioteca Județeană “I.S. Bădescu” Sălaj, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, au oferit oportunitatea de a cunoaște mai bine istoria și instituțiile prezente în comunitate.

Partea artistică a adus bucurie și diversitate în eveniment, prin prestația Ansamblului Folcloric “Meseșul” Zalău și invitații speciali Mariana Deac, Oana Fonț, Vasile Coca și Alin Oprea (Talisman).

TransilvaniaTV.ro - Abonamente - Accesează multiple beneficii

Culminația serii a fost un spectacol impresionant de artificii, aducând lumină și culoare într-un moment de aducere-aminte și recunoaștere a trecutului nostru istoric.

Această adunare specială, numită “Guruslău 2023”, a fost organizată cu angajament de către Consiliul Județean Sălaj, Primăria Hereclean și Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj.

TransilvaniaTV.ro - Abonamente - Accesează multiple beneficii